Ce activități creative putem face cu copilul acasă
Activitățile creative sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, fie că este vorba despre dans, muzică, creații manuale, pictat, cusut. Ele calmează, canalizează excesul de energie, sunt terapeutice și relaxante. În urma lor copiii vor dobândi mai multe abilități, vor da frâu liber imaginației, vor exersa abilitățile motorii fine necesare la școală. Vă spunem mai jos ce activități creative putem face cu copilul acasă.
Activitățile creative joacă un rol deosebit în dezvoltarea armonioasă a copilului aflat în creștere. Pe lângă abilitățile nou dobândite, ele au un rol terapeutic, relaxant, atât pentru copii timizi, cât și pentru cei dominanți. Mulți copii exprimă ceea ce simt prin intermediul activităților creative. Această formă de expresie este foarte eliberatoare pentru ei. Ce activități creative putem face cu copilul acasă depinde doar de imaginația noastră.
În general, activitățile artistice ajută copiii să învețe într-o manieră mai relaxantă și să asimileze ceea ce au învățat. Uneori, copiii cântă despre lucrurile noi pe care le-a învățat, dansează sau pictează pentru a-și exprima sentimentele. Orice proiect creativ dus la bun sfârșit va crește încrederea în sine a celor mici, dar și sentimentul de mândrie. Acest lucru îi va motiva ulterior să fie și mai îndrăzneți.
Crearea condițiilor potrivite
E necesară, în primul rând, o zonă din casă pentru a depozita tot felul de materiale artistice. E vorba de cărți de colorat, creioane, carioci, hârtie creponată, plastilină, materiale textile, jucării din lemn. În mod ideal, materialele ar trebui să fie accesibile copilului fără să apeleze la părinți.
Această zonă de creativitate poate face parte din zona de studiu a copilului, însă nu este tocmai recomandat să îmbinați zona de joacă cu zona de creativitate. Există riscul ca cel mic să se joace doar cu jucăriile sale.
Pe de altă parte, o astfel de zonă de creativitate poate fi atrăgătoare pentru copil, deoarece toți copiii doresc să arate că pot fi responsabili în ceea ce privește zona lor de studiu, creație sau relaxare. Majoritatea părinților sunt surprinși de modul în care copiii lor utilizează materialele și de modalitatea în care poveștile preferate, cântecele, lecțiile noi învățate la grădiniță sau evenimentele curente apar în creațiile celor mici, conform Art and Creative Development for Young Children, de J. Englebright Fox, Robert Schirrmacher.
Materialele reciclate în activitățile copilului
Utilizarea materialelor reciclate reprezintă o modalitate excelentă de a reduce risipa, de a economisi bani și de a oferi copiilor posibilități artistice nesfârșite. Prin urmare, încercați să depuneți efortul de a păstra toate lucrurile care pot fi integrate în activitățile creative ale copiilor. Zi de zi, aruncăm cu toții lucruri pe care cei mici le pot folosi așa cum le dictează imaginația pentru a crea proiecte uimitoare. Cutiile de carton, cutiile de la ouă, hârtiile de ambalat, tuburile de carton de la prosoapele de bucătărie, nasturii, panglicile, șnururile, toate pot fi folosite pentru ca cel mic să creeze un proiect special.
Tehnologia în activităților copiilor
Cu toate că tehnologia modernă ne este tuturor de mare ajutor, trebuie să depunem un efort suplimentar pentru a echilibra tehnologia cu lumea reală. Cei mici sunt foarte atașați de dispozitivele lor electronice. Ar trebui motivați să își folosească dispozitivele în scopuri funcționale, și nu doar pentru divertisment. Astfel, telefonul poate fi utilizat pentru a edita fotografii, pentru a realiza filmulețe sau pentru a înregistra ceva care îi impresionează.
Totuși, chiar dacă tehnologia ne sprijină în viața de zi cu zi și ne ajută să ținem legătura cu persoanele dragi, nu trebuie să uităm că lumea reală îi ajută pe copii să învețe o multitudine de lucruri și să dobândească tot felul de abilități.
Ce activități creative mai putem face acasă
Ar trebui discutat cu cei mici în fiecare zi despre ce au învățat în ziua respectivă sau ce le-a stârnit interesul pe parcursul unei plimbări sau după o vizită la un muzeu. Dacă copilul este interesat de spațiul cosmic, ar putea să creeze singur propria sa rachetă. Astfel învață și mai multe lucruri despre viața unui astronaut în spațiu. Dacă este pasionat de scris sau de desenat, poate să scrie câteva rânduri acelor persoane de care îi este dor. De exemplu, îi poate scrie o scrisoare bunicii și să decoreze plicul după cum dorește el. Vânătoarea de comori este iarăși o activitate creativă foarte populară printre copiii de toate vârstele. Ea nu este doar distractivă, dar totodată naște conversații interminabile pe măsură ce copiii identifică toate comorile, conform Creative Activities for the Early Years, Stella Skinner.
Activitățile creative oferă celor mici nenumărate beneficii. Nu este necesară decât dorința de a încerca ceva nou și timp. Ceea ce prețuiesc cu adevărat cei mici nu sunt cadourile sau desenele animate, ci timpul petrecut împreună cu părinții. Joaca, plimbarea în familie sunt momente de care își vor aminti toată viața. Mai mult de atât, sunt cărămizi în dezvoltarea sa emoțională.