Robinson Crusoe a existat cu adevărat. Cine stă la baza poveștii
Deși pare greu de crezut, Robinson Crusoe a existat cu adevărat. La baza celebrului roman se află o persoană reală. Aflați în continuare cine a servit drept inspirație pentru Daniel Defoe, autorul romanului iubit de copiii, dar și de adulții din toată lumea.
De cele mai multe ori arta se inspiră din realitate. Din această cauză nu ar trebui să fiți foarte surprinși să aflați că Robinson Crusoe, personajul care a naufragiat pe o insulă pustie unde a continuat să trăiască ani întregi, a existat cu adevărat.
Un bun navigator
Cel care a stat la baza navigatorului Robinson Crusoe a fost un marinar scoțian pe nume Alexander Selkirk. Acesta a trăit acum trei secole. El se afla pe coasta țării Chile într-un vapor de luptă britanic numit Ports Cinque. Situația nu era foarte roz. Echipajul era afectat de boli, iar el se tot certa cu căpitanul deoarece considera că vaporul era o capcană a morții.
Majoritatea echipajului era format din corsari, adică pirați angajați să lupte pentru coroana britanică. Alături de ei, Selkirk a petrecut un an pe mare în largul Americii de Sud. Împreună au jefuit nave spaniole și satele de pe coastă. Scoțianul era un bun navigator și se bucura de respectul echipajului.
Această călătorie nu era prima de acest gen din istoria lui Selkirk. El mai experimentase deja o situație similară și cunoștea toate riscurile. Din această cauză, în octombrie 1704 el a luat o decizie care urma să-i schimbe complet viața.
A fost trădat de echipaj
Selkirk i-a cerut căpitanului său să-l lase pur și simplu pe cea mai mare insulă din apropiere. Cei doi nu aveau cea mai bună relație. Scoțianul îl considera pe locotenentul Thomas Stradling, căpitanul care avea doar 21 de ani, arogant. Bineînțeles, căpitanul i-a respectat decizia navigatorului scoțian.
Selkirk a fost lăsat la țărmul insulei. Acela a fost momentul când a realizat că niciun alt membru al echipajului nu i se va alătura. Prima reacție a sa a fost să-și ceară scuze și să încerce să se întoarcă pe vas. Era însă prea târziu. Echipajul îl abandonase de tot pe insulă.
A devenit o vedetă la întoarcere
Scoțianul avea asupra sa un pistol, praf de pușcă, o oală pentru mâncare, două kilograme de tutun, un cuțit, niște brânză și gem, rom și Biblia sa. Deși pentru mulți acestea nu ar ajunge pentru a asigura supraviețuirea, Selkirk a reușit să supraviețuiască patru ani și patru luni. În tot acest timp, el s-a hrănit cu pește, capre sălbatice și fructe.
Într-un final, el a fost găsit și s-a reîntors în Anglia. Povestea sa a făcut rapid înconjurul lumii și a ajuns și pe la urechile lui Daniel Defoe, autorul cărții Robinson Crusoe. Nava britanică Duke a fost cea care l-a salvat pe scoțian și l-a readus în civilizație. Desigur, toți acei ani de singurătate și-au spus cuvântul. Selkirk aproape că uitase cum să vorbească iar căpitanul vaporului l-a descris drept “un sălbatic”.