Proiectul Cetățeanul. Copiii din Timișoara ajută Primăria să facă ordine în oraș
Ce face un cetățean implicat? Cum poate el ajuta Primăria să fie mai eficientă? Ce înseamnă spiritul civic pentru copii? Am aflat răspunsuri de la elevii claselor a VII-a A și a VII-a B de la Școala Gimnazială nr. 27 din Timișoara. Sub coordonarea profesoarei Anca Radu-Basarabei au luat parte la „Proiectul Cetățeanul”. Acesta face parte din disciplina „Educație Socială” și a fost inițiat după încheierea unui curs de formare susținut de Institutul Intercultural Timișoara.
La Școala Gimnazială nr. 27 din Timișoara proiectul „Cetățeanul” a avut un real succes. Au participat clasele a VII-a A și a VII-a B, coordonate de profesoara Anca Radu-Basarab. Ideile lor au fost incluse în agenda Primăriei Timișoara.
Anca Radu-Basarab predă „Educație socială” la gimnaziu. În opinia dumneaei, această disciplină completează nevoia de structurare a valorilor sociale, valori care nu sunt încă profund implementate în societatea românească.
Ce este proiectul „Cetățeanul”
„Proiectul ajută copiii să dezvolte competențe de lucru în echipă, abilități de comunicare prin dezbatere și de exercitare a cetățeniei democratice. Mai exact, copiii învață care sunt rolurile instituțiilor publice, cum se ia legătura cu acestea și cum să le semnaleze problemele din comunitate. Cel mai important este, însă, că ei învață să propună soluții de rezolvare a problemelor din comunitate – politici publice”, a adăugat doamna profesoară.
Proiectul clasei a VII-a A
Iasmina B., împreună cu colegii ei din clasa a VII-a A, s-a gândit ce îi deranjează și ce ar vrea să schimbe în oraș. Au ales ideile cele mai importante, curățenia, educația, vaccinarea și au supus la vot. Curățenia a avut cele mai multe voturi. De aceea, titlul proiectului lor a fost „Curățenia în orașul Timișoara”. S-au împărțit în grupe și s-au apucat de treabă. Patricia Gorgan și echipa ei au căutat pe site-uri, pe grupuri de rețele de socializare opinii ale cetățenilor în legătură cu poluarea și curățenia în Timișoara. O altă echipă a intervievat persoane din oraș despre părerea lor asupra curățeniei în oraș.
Scrisoare către Primăria Timișoara
Clasa a VII-a A a trimis o scrisoare Primăriei Timișoara cu propuneri pentru eficientizarea curățeniei în oraș. „Din declarațiile opiniei publice am extras problemele și am găsit soluțiile pentru acestea”, n-ea spus Iasmina.
Elevii au propus o idee alternativă la camerele de supraveghere sugerate de primărie, și anume drone cu încărcare solară pentru a preveni aruncarea gunoiului în zone nepermise. Această idee a fost primită cu interes de către primărie, care a promis că va fi discutată și inclusă pe agenda de dezvoltare.
Tinerii au sugerat și că ar fi necesară suplimentarea numărului de ofițeri pe biciclete sau trotinete electrice, pentru a le ușura deplasarea în trafic.
Deși au început proiectul online în perioada pandemiei, cu ajutorul doamnei profesoare, copiii l-au dus la bun sfârșit. Mai mult decât atât, proiectul le-a dezvoltat spiritul civic, dorința de a face o schimbare în bine.
Proiectul clasei a VII-a B
În cadrul aceluiași proiect, clasa a VII-a B s-a ocupat de situația spitalelor din Timișoara. Este vorba despre Spitalul Louis Țurcanu și Spitalul Clinic de Urgență. Ei au făcut apel la opinia publică pentru a vedea cum sunt văzute spitalele în Timișoara.
De asemenea, copiii din clasa a VII-a B au decis să inițieze o strângere de fonduri pentru Spitalul Louis Țurcanu. Este locul în care alți copii, mai puțin norocoși, ajung să petreacă mult timp.
Acolo a ajuns și Daria D. când avea 6 ani și a suferit un șoc anafilactic din cauza unei injecții administrate de o infirmieră. Amintirea o urmărește și ar dori să nu se mai întâmple așa ceva. Dragana Maria S. a avut o experiență negativă cu bunica ei în Spitalul Clinic de Urgență. Evenimentele nefericite i-au determinat pe elevii clasei a VII-a B să facă acest proiect pentru a atrage atenția asupra gravelor probleme din sănătate.
Ei au luat legătura cu asociația ”Dăruiește viață”, le-au spus că doresc să strângă fonduri pentru Spitalul Louis Țurcanu, iar asociația a acceptat oferta lor.
Acum copiii au început să primească donații de la colegii din școală, care au fost foarte receptivi. Este o inițiativă demnă de laudă, cu atât mai mult că vine din partea unor copii.
Cetățenii generației viitoare
Ce aduce nou acest proiect? În primul rând ne arată că Școala Gimnazială nr. 27 promovează noul, valorile, este o școală modernă care încurajează tânăra generație.
De asemenea ne dovedește adevărul zicalei că „omul sfințește locul”. Adică există dascăli adevărați în toate școlile noastre. Exemplul cel mai bun este profesoara Anca Radu-Basarab. „Cea mai tare profă. Fără ea nu știam care ne sunt drepturile. Și mi-a dat încredere în mine”, spune Anamaria, eleva ei.
Cea mai importantă realizare este educarea generației viitoare. Ea își cunoaște drepturile și nu va ezita să le folosească.