Comisia Europeană publică opt filme pentru elevii din clasele terminale
Evaluarea Națională și Bacalaureatul se apropie cu pași repezi, iar elevii au nevoie de pregătire. Comisia Europeană împreună cu echipa de la Spațiul Public European vine în ajutor și publică opt filme pentru elevii din clasele terminale. Săptămâna 7 – 13 iunie a fost dedicată absolvenților de gimnaziu, iar săptămâna 14 – 20 iunie se adresează absolvenților de liceu.
Filmele conțin recomandări pentru probele scrise la Limba și literatura română și Matematică. Fiecare film, susținut de elemente grafice, conține sfaturi oferite de profesori și exemple de rezolvare a celor mai dificile tipuri de subiecte. De asemenea, filmele conțin detalii cu privire la baremul de corectare. Cele opt materiale video pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Comisiei Europene în România, aici, și pe pagina de Facebook a Spațiului Public European, aici.
Materialele dedicate elevilor de gimnaziu au fost publicate săptămâna trecută și abordează următoarele subiecte:
Atenție la neatenție: cum obținem punctaj maxim la exercițiile de algebră;
Tips&Tricks: cum ne împrietenim cu subiectele de la Română;
Secretele rezolvării problemelor de geometrie;
Cum abordăm cele mai dificile subiecte de la Limba și Literatura Română.
Pentru elevii de clasa a XII-a materialele se publică în această săptămână. Subiectele sunt următoarele:
Algebra la Bac – sfaturi și modele de rezolvare a unor exerciții;
#BACDE10 – Puncte importante la Română și greșeli frecvente;
Geometria nu e de speriat;
Cum redactăm cea mai bună lucrare la Limba Română.
Situația în România
Potrivit Monitorului educației și formării din 2020, procentul elevilor cu un nivel scăzut de cunoștințe la citire, matematică și știință este foarte mare și situația nu s-a îmbunătățit. „Comparativ cu 2015, performanța României nu s-a îmbunătățit la citire sau la știință și s-a înrăutățit considerabil la matematică, inversând unele îmbunătățiri observate între 2006 și 2015.
Procentul elevilor cu rezultate bune, și anume al elevilor care au demonstrat că dețin cunoștințe complexe la materiile testate este foarte scăzut, cu mult sub media UE. 1,4 % la citire (media UE: 8,5 %), 3,2 % la matematică (media UE: 11 %), 1 % la știință (media UE: 6,3 %)”, se arată pe site-ul Comisiei Europene în România.