Lipsa matematicii afectează dezvoltarea creierului. Studiu
Un nou studiu publicat luna aceasta în Proceedings of the National Academy of Sciences arată că lipsa matematicii afectează dezvoltarea creierului. La studiu au luat parte 133 de adolescenți din Regatul Unit, toți cu vârste cuprinse între 14 – 18 ani.
Rezultatele au arătat că cei care nu studiau matematica aveau niveluri reduse de acid gamma – aminobutiric (GAMA) într-o zonă cheie a creierului responsabilă de raționament și învățare cognitivă. Cea din urmă se referă la rezolvarea problemelor, învățare și memorare. În mai multe țări, cum ar fi Regatul Unit și India, adolescenții de 16 ani pot alege să nu mai studieze matematica. Însă acest lucru se dovedește a fi un dezavantaj, conform studiului.
Să studiezi matematică, chiar dacă multora nu le place, aduce multe beneficii. Unul din cercetători a explicat că această materie îi ajută pe adolescenți din mai multe puncte de vedere.
„Abilitățile matematice sunt asociate cu o serie de beneficii, inclusiv ocuparea forței de muncă, statutul socio-economic și sănătatea mentală și fizică. Adolescența este o perioadă importantă în viață, care este asociată cu schimbări importante ale creierului și cognitive. Din păcate, oportunitatea de a nu mai studia matematica la această vârstă pare să ducă la un decalaj între adolescenții care își opresc educația la matematică în comparație cu cei care o continuă. Studiul nostru oferă un nou nivel de înțelegere biologică a impactului educației asupra creierului în curs de dezvoltare și a efectului reciproc dintre biologie și educație”, a declarat profesorul Roi Cohen Kadosh, cercetător la Universitatea Oxford, conform sci-news.com.
Ce este de făcut?
Așadar, cantitatea substanței GAMA a fost găsită într-o cantitate mai mică la cei care nu studiau matematica. Oamenii de știință au reușit să facă o distincție clară între adolescenții care făceau matematică și cei care nu. Indiferent de abilitățile lor cognitive.
O alternativă pentru cei care nu studiază matematica ar fi să studieze altă materie care să lucreze aceeași zonă a creierului. „Nu toți adolescenții se bucură de matematică. Așa că trebuie să investigăm posibile alternative. Cum ar fi instruirea în logică și raționament, care implică aceeași zonă a creierului ca și matematica”, mai spune cercetătorul Roi Cohen Kadosh.
Dicționar
Cognitiv: referitor la capacitățile și mecanismele învățării și accederii la cunoștințe, la cunoaștere;
Decalaj: dezacord, nepotrivire între situații, concepții, evenimente sau fapte;
Distincție: deosebire, diferență;
Alternativă: posibilitate de a alege între două soluții, între două situații.