Invențiile au schimbat viața oamenilor. Volanul, inventat după mașină
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre volan, un element nelipsit al mașinilor.
Pentru mulți dintre noi unele invenții parcă merg mână în mână. Adidașii și șireturile, televizorul și telecomanda, șamponul și balsamul sunt câteva exemple. Dacă ne rezumăm la lumea automobilelor, am putea zice cu încredere că mașina și volanul au fost inventate deodată. Ei bine, vă vine să credeți sau nu, primele mașini nu au fost direcționate cu ajutorul unui volan. Se folosea un dispozitiv cu pârghie, cunoscut sub numele de timon de direcție.
Cea mai veche utilizare a unui volan se crede că a fost făcută în 1894. Inventatorul volanului ar fi Alfred Vacheron, care a participat la o cursă celebră numită Paris – Rouen, scrie thenewswheel.com. Abia în 1898 au fost introduse volanele ca o caracteristică standard la unele mașini. Dar odată introduse era clar că acolo vor rămâne. Până în 1904, toate modelele Rambler (una dintre puținele mașini produse în serie la acea vreme) au venit cu volan și, în decurs de un deceniu, timonul aproape a dispărut.
Evoluția volanului
La început, volanele erau făcute dintr-un substrat metalic acoperit cu lemn. De-a lungul timpului, lemnul a fost înlocuit cu materiale plastice, scrie volkswagenag.com. În anii 1950 a devenit populară căptușirea volanelor cu piele reală sau artificială, ceea ce le-a oferit șoferilor o mai bună aderență.
Astăzi volanele sunt dotate cu o mulțime de funcții. Cu ajutorul volanului se direcționează mașina și tot cu ajutorul volanului se poate regla volumul radioului sau al muzicii, se poate controla viteza și chiar se pot efectua apeluri. Tehnologia a avansat atât de mult încât în curând mașinile nu vor mai avea volan. La primele astfel de modele se lucrează deja.