Ieri a fost ziua lui Romică. Zimbrul a împlinit un an
Rezervația de Zimbri de la Hațeg a avut ieri un sărbătorit. A fost ziua lui Romică, zimbrul care a împlinit un an. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a publicat câteva fotografii de când avea numai 10 zile, dar și de ieri.
Anul trecut pe vremea asta a venit pe lume Romică, cel mai nou membru al rezervației. „Vi-l amintiți pe Romică? Acum un an venea pe lume și făcea furori cu drăgălășenia lui, fiind cel mai nou membru al rezervației de zimbri de la Hațeg”, scriu cei de la Romsilva, într-o postare pe Facebook. Acum, când împlinește un an, aflăm că Romică este bine, sănătos.
Ziua lui nu a trecut neobservată. El a primit morcovi și dovlecei pe care i-a împărțit cu familia. „În această zi specială, Romică a fost răsfățat cu bunătăți pe care le-a împărțit cu mama lui, Spider Woman, de care este încă apropiat, dar și cu sora lui mai mare, Romina, alături de care își petrece acum majoritatea timpului”, mai transmit reprezentanții Romsilva.
Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Un mascul poate cântări până la 920 kg, iar minimul de greutate înregistrat este de 440 kg. Femelele sunt puțin mai mici, ele cântărind între 320 și 640 kg. În ceea ce privește aspectul fizic, zimbrul are părul gri – maroniu, mai mare în partea din față a corpului. Zimbrul este o specie erbivoră, iar între 50% și 80% din timp și-l ocupă mâncând.
Despre Rezervația de Zimbri Hațeg
Rezervația de Zimbri Hațeg, cea care-i este casă lui Romică, se află în custodia Direcției Silvice Hunedoara, prin Ocolul Silvic Hațeg. Ea are, în prezent, nouă exemplare. Se întinde pe o suprafață de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari și brazi. „Rezervația de Zimbri de la Hațeg a fost fondată în anul 1958, când doi zimbri numiți Podarec și Polonka au fost aduși în România din Polonia. Rezervația din pădurea Slivuţ este printre puținele locuri din Europa unde trăiește zimbrul (Bison bonasus). În prezent, mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri în toată lumea”, informează Romsilva.
Romsilva administrează trei nuclee de zimbri: la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț. În total, în aceste locații trăiesc peste o sută de exemplare. Zimbrii trăiesc și în Măgura Zimbrilor, loc despre care am vorbit într-un alt articol, la rubrica noastră de locuri de poveste din România. Întregul articol poate fi citit aici.