Purtarea pantofilor cu toc de la vârste fragede. Ce spun părinții, ce sfătuiesc specialiștii
Astăzi vorbim despre un subiect controversat și anume despre purtarea pantofilor cu toc de la vârste fragede. Când cresc, fetele își doresc să fie și ele ca mama, să poarte pantofi cât mai înalți. Pe piață există pantofi cu toc dedicați chiar și fetițelor mai mici, însă cât de indicat este să le lăsăm să-i încalțe? Răspunsul la această întrebare ni-l oferă un kineto-terapeut. Totodată vă prezentăm părerile părinților.
Visul oricărei fete este să ajungă la vârsta la care să poată purta pantofi cu toc. Aceștia te fac să pari mai încrezătoare, elegantă și atractivă. Și, clar, mai înaltă. De câțiva ani încoace nu numai adolescentele sunt înnebunite după pantofii cu toc. Chiar și fetițele mai mici își doresc să poarte astfel de încălțăminte. Deși nu știu ce înseamnă neapărat să fii elegantă sau atractivă, ele asociază deseori pantofii cu toc cu frumusețea. O rochiță frumoasă asortată cu pantofi cu toc le fac să se simtă ca niște prințese.
Pantofii cu toc sunt destul de solicitanți pentru un adult, mai ales pentru copii. „Copilul este în creștere, iar tocul poziționează piciorul într-un unghi nefericit, ceea ce duce la dureri de picioare și inflamarea vaselor de sânge. De asemenea, corpul unui copil se dezvoltă în permanență ceea ce înseamnă că piciorul crește, iar încălțămintea cu toc este mereu mai îngustă decât cea joasă și dezvoltă piciorul în strânsoare”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII fizioterapeutul Lucian Galoși.
Poziția piciorului în pantofii cu toc
Pantofii cu toc modifică poziția piciorului și asta nu este neapărat bine. „Tendonul lui Ahile se scurtează și apare o contracție musculară puternică în acești pantofi. Poziția firească a piciorului este dreaptă, în unghi de 90 grade cu talpa. Pe tocuri acesta stă înclinat, ceea ce în timp nu mai permite piciorului să revină la poziția firească fără a resimți o durere sau senzație de șchiopătat”, a mai declarat Lucian Galoși. Totodată, și degetele sunt afectate. Ele au niște nervi care în timp mor și se poate ajunge chiar la operație. Așadar, chiar și adulți fiind, este bine să nu abuzăm de acest tip de încălțăminte.
Pantofii cu toc trebuie purtați atunci când corpul este pregătit și dezvoltat suficient. De asemenea, este important să nu abuzăm de purtarea acestor pantofi. O fată de 11 – 12 ani, cu o greutate de 50 kg și cu o înălțime de 1,50 m poate purta pantofi cu toc, însă nu toată ziua.
Ce spun părinții?
Și părinții au părerile lor. Mai ales mămicile care poate acum au probleme din cauza purtării pantofilor cu toc. „Eu am început să port pe la 14 ani și consider că trebuia să mai aștept. Genunchii mei mă cam înjură”, spune cineva pe social media. O mămică spune că fiica ei are 12 ani, însă nu o lasă momentan să poarte pantofi cu toc. „A mea fetiță merge către 12 ani. Ea cere cu toc de vreo doi ani încoace, însă fără șanse. Momentan nu am de gând să încurajez acest trend sau această dorință. Deci mai are de așteptat”, explică mămica.
„Fiica mea cred că a avut primii papucei cu toc pe la vreo opt ani. Erau unii de prințesă. Se costuma și se juca prin casă, așa că nu-i ținea practic în picioare mai mult de cinci minute că se punea pe alergat și o deranjau. Dar și-a făcut pofta. Prin clasa a V-a a avut sandale cu platformă, nu mare. Din clasa a VIII-a au cam început să o pasioneze tocurile. Acum e a X-a și are și pantofi cu toc, și pantofi sport”, spune o altă mămică.
„Lucrurile nu trebuie să fie albe sau negre. Nu e indicat în perioada de creștere să poarte toc și îi poți explica asta fetei. Ba chiar puteți amândouă întreba ortopedul să se convingă singură. Chiar și așa, la câte o ocazie nu cred că e foc dacă poartă câteva ore un toculeț. Voi două trebuie să găsiți o cale de mijloc și să o „negociați” până iese bine pentru toată lumea”, e sfatul unei mămici.