Alarmant. Cât a crescut, la nivel mondial numărul copiilor exploatați prin muncă
Organizația Internațională a Muncii (OIM) și UNICEF au publicat un nou raport a cărui rezultate sunt îngrijorătoare. La nivel mondial numărul copiilor exploatați prin muncă a crescut până la 160 de milioane, înregistrându-se în ultimii patru ani o creștere de 8,4 milioane.
În 12 iunie se sărbătorește Ziua Mondială Împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor, însă situația nu este atât tocmai roz. Raportul avertizează că pentru prima dată în ultimii 20 de ani progresele privind eliminarea exploatării copiilor prin muncă stagnează.
Raportul semnalează o creștere semnificativă a numărului copiilor de cinci – 11 ani care sunt exploatați prin muncă. Ei reprezintă în momentul de față mai bine de jumătate din totalul înregistrat la nivel mondial. Numărul copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani care prestează munci periculoase, care dăunează sănătății, securității sau dezvoltării morale a copiilor, a crescut cu 6,5 milioane din 2016, ajungând la 79 de milioane.
„Ultimele estimări trag un semnal de alarmă. Nu putem rămâne indiferenți în timp ce o nouă generație de copii este expusă riscului. Măsurile incluzive de protecție socială permit familiilor să își trimită copiii la școală chiar dacă se confruntă cu dificultăți economice. Este esențială creșterea investițiilor care încurajează dezvoltarea rurală și munca decentă în agricultură. Ne aflăm într-un moment critic și totul depinde, în mare parte, de răspunsul nostru. Este timpul pentru un nou angajament și o nouă energie. Pentru a depăși obstacolele și a rupe cercul vicios al sărăciei și al exploatării copiilor prin muncă”, spune Directorul General al OIM, Guy Ryder.
Pandemia agravează această situație
Se pare că pandemia a agravat situația. Raportul avertizează că la nivel mondial alte nouă milioane de copii riscă să ajungă să fie exploatați prin muncă până la finalul anului 2022. „Potrivit unui model de simulare, numărul lor ar putea crește până la 46 de milioane în cazul în care nu au acces la servicii esențiale de protecție socială”, se arată în comunicatul de presă.
Pandemia nu numai că a dus la creșterea copiilor exploatați prin muncă, dar a și accentuat situația deja existentă. În urma închiderii școlilor și ca urmare a șocurilor economice este foarte probabil ca minorii deja exploatați să lucreze mai mult și în situații mai proaste.
„Pierdem teren în lupta împotriva exploatării copiilor prin muncă, iar ultimul an nu ne-a ușurat deloc lupta. Acum, când ne confruntăm cu al doilea an de restricții la nivel global, școli închise, tulburări economice și reducerea bugetelor naționale, familiile sunt obligate să facă alegeri dureroase. Îndemnăm guvernele și băncile de dezvoltare internaționale să prioritizeze investițiile în programe care să permită scoaterea copiilor din câmpul muncii și revenirea lor în școli, precum și în programe de protecție socială care să ajute familiile să nu fie nevoite să facă astfel de alegeri”, spune Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore.
Alte concluzii ale raportului
Situația este îngrijorătoare, iar asta reiese din concluziile raportului:
70% dintre copiii care muncesc sunt implicați în sectorul agricol (112 milioane), 20% în servicii (31,4 de milioane) și 10% în sectorul industrial (16,5 milioane);
aproape 28% dintre copiii de cinci – 11 ani și 35% dintre copiii de 12 – 14 ani care muncesc nu merg la școală;
incidența exploatării copiilor prin muncă este mai mare în rândul băieților decât în cel al fetelor, la orice vârstă. Dacă se iau în calcul și situațiile în care copiii realizează activități în gospodărie cel puțin 21 de ore pe săptămână se restrânge disparitatea de gen din rândul copiilor care muncesc;
exploatarea copiilor prin muncă este aproape de trei ori mai mare în mediul rural (14%) decât în mediul urban (5%).
La nivel mondial numărul copiilor exploatați prin muncă a crescut, iar asta le compromite acestora educația, le restricționează drepturile și le limitează oportunitățile. UNICEF și OIM îndeamnă la:
protecție socială adecvată pentru toți, inclusiv alocații universale pentru copii;
creșterea cheltuielilor pentru o educație de calitate și revenirea tuturor copiilor la școală. Inclusiv a celor care se aflau în afara sistemului de învățământ înaintea pandemiei de COVID-19;
promovarea muncii decente în cazul persoanelor adulte, astfel încât familiile să nu trebuiască să apeleze la ajutorul copiilor pentru asigurarea propriului venit;
eliminarea normelor de gen dăunătoare și a discriminării de gen care au un impact asupra muncii copiilor;
investirea în sisteme de protecție a copilului, dezvoltarea agriculturii, servicii publice în mediul rural, infrastructură și mijloace de subzistență.
Dicționar
A stagna: a sta pe loc, a nu realiza nici un progres, a nu se dezvolta, a nu progresa;
A compromite: a face să-și piardă sau a-și pierde buna reputație; a (se) discredita;
Restricție: măsură care limitează, îngrădește un drept, o libertate etc.
A limita: a (se) fixa între anumite limite sau granițe; a (se) mărgini, a (se) restrânge, a (se) îngrădi;
Subzistență: ceea ce servește la asigurarea existenței materiale; hrană.