Cât mai avem de așteptat până vine cu adevărat vara
Meteorologii ne spun cât mai avem de așteptat până vine cu adevărat vara. chiar dacă suntem deja în luna iunie, care este, calendaristic, prima lună de vară, se pare că mai avem ceva de așteptat până la temperaturi ridicate constant.
Prognoza publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că următoarele două săptămâni (7 – 20 iunie) vor fi dominate de o vreme capricioasă. Media temperaturilor maxime va fi de 26 de grade. dar vor fi și multe ploi, în aproape toată țara, mai ales în perioada 10 – 14 iunie, dar și după data de 17.
Cât mai avem de așteptat până vine cu adevărat vara
În Banat, în această săptămână, va fi o vreme normală termic pentru această perioadă. Media temperaturilor maxime va fi în jur de 26 de grade. Iar cea a temperaturilor minime de 13 grade. În intervalul 13 – 15 iunie temperatura medie scade cu 2 grade. Apoi crește treptat până ajunge la media maximă de 28 de grade, respectiv minimă nocturnă de 15 grade. În perioada 10 – 14 iunie își vor face apariția ploi însemnate cantitativ pe arii extinse. va ploua și în perioada 15 – 20 iunie, dar mai slab cantitativ.
În Crișana vremea va fi apropiată de normalul termic al acestei perioade până la sfârșitul primei săptămâni. În perioada 13-15 iunie temperatura va scădea cu 2 grade. Va urma apoi un proces de încălzire, așa încât media temperaturilor maxime va ajunge la 27 de grade, iar a celor minime la 14 grade până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Între 10 – 14 iunie se vor semnala ploi. Vor fi averse însemnate cantitativ, temporar posibile și între 16 – 20 iunie.
Unde se anunță ploi cu descărcări electrice
În Transilvania media temperaturilor maxime va fi de 24-25 de grade. Noaptea, media temperaturilor minime va fi de 11 – 12 grade. În intervalul 13 – 15 iunie temperatura scade cu două grade, apoi vremea se încălzește. Între 10-14 iunie, precum și în unele zile din a doua săptămână, este foarte posibil, temporar, să apară averse, local însemnate cantitativ, însoțite de descărcări electrice.
În Maramureș, până spre sfârșitul primei săptămâni, media temperaturilor maxime va fi de 25 de grade. În perioada 12 – 15 iunie temperatura scade cu două grade, apoi va crește până la media maximă de 26 de grade. În perioada 10 – 14 iunie apar și aici averse de ploaie însemnate cantitativ, pe arii extinse. Între 17 – 20 iunie, temporar, se vor semnala averse și descărcări electrice.
Cele mai puține ploi
În Moldova, în prima săptămână, temperaturile vor fi normale. În perioada 13 – 15 iunie temperaturile scad cu 2 – 3 grade, pentru ca apoi media maximelor să crească până la 28 de grade. Ploi puține și reduse cantitativ pot apărea în unele zile, cu precădere în zona deluroasă.
Dobrogea e caracterizată de temperaturi normale în primele două săptămâni, cu media temperaturilor maxime de 23 – 25 de grade. Prima săptămână e caracterizată de instabilitate atmosferică iar, ulterior, doar în câteva zile, se vor semnala averse locale, slabe cantitativ. Dar însoțite de descărcări electrice.
În Muntenia, local apar fenomene importante de instabilitate atmosferică, cu o probabilitate mai mare în intervalele 8 – 12 iunie. În celelalte zile sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată, cu descărcări electrice.
În Oltenia în prima săptămână temperaturile sunt normale. În intervalul 13 – 15 iunie scade temperatura cu două grade, dar apoi crește până la 28 de grade maxima. Local apar fenomene importante de instabilitate atmosferică, cu o probabilitate mai mare în perioada 10 – 12 iunie, însă în orice zi se pot semnala averse locale, posibil însoțite de descărcări electrice.
Cum va fi vremea la munte
La munte în următoarele două săptămâni temperaturile vor fi normale, cu medii ale temperaturilor maxime de 15 – 17 grade și ale celor minime de 6 – 8 grade. Intervalul 13 – 15 iunie va fi mai răcoros, temperatura scăzând cu două grade. Zilnic apar fenomene de instabilitate atmosferică. În perioada 10 – 14 iunie și în unele zile din a doua parte a intervalului, apar averse local, însemnate cantitativ, cu descărcări electrice frecvente.