Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Rwanda, țara celor 1000 de dealuri. Haideți să aflăm mai multe despre una dintre cele mai dezvoltate țări din Africa.
Rwanda este o țară fără ieșire la mare din estul Africii centrale. Populația țării este de 12,7 milioane de oameni iar capitala țării este Kigali, un oraș care se află chiar în centrul Rwandei pe râul Ruganwa.
Rwanda se învecinează la nord cu Uganda, la est cu Tanzania, la sud cu Burundi și la vest cu Republica Democrată Congo și cu Lacul Kivu.
Mulți asociază relieful Rwandei cu cel al Elveției, munții fiind prezenți în toată țara. Din acest motiv Rwanda mai este poreclită și “țara celor 1000 de dealuri”. În nord-vestul țării se află vulcanii din Munții Virunga. Cel mai înalt punct este Karisimbi care are o înălțime de 4.507 metri. Cu cât ne îndreptăm mai în est, cu atât înălțimea solului scade până la 1.220 de metri în valea râului Kagera.
Înălțimea ridicată a țării face ca temperaturile să fie temperate. În Kigali, de exemplu, temperatura medie în timpul anului este de 21 °C. Există însă diferențe de la zonă la zonă. De-a lungul anului există două perioade ploioase, între februarie și mai și între octombrie și decembrie.
Doar o mică parte din țară este acoperită de păduri naturale. Guvernul a implementat mai multe programe de reîmpădurire a țării. Printre plantele aduse se numără eucaliptul. Malul lacului Kivu are o vegetație asemănătoare cu cea din zona Mediterană.
Principala atracție turistică din Rwanda se află în zona vulcanică. Este vorba de Parc National des Volcans, un parc protejat care servește drept cămin pentru gorilele de munte. Totuși, cea mai diversă zonă din punct de vedere a faunei rămâne Parcul Național Akagera. Acolo trăiesc animale precum boul, zebra, impala, babuinul, leul, porcul sălbatic african și hipopotamul. De asemenea, cei norocoși mai pot să vadă pangolinul gigant, o specie foarte rară de furnicar.
Țara celor 1000 de dealuri a fost locuită de oameni tribali de mii de ani. În secolul al XV-lea a luat naștere prima monarhie a țării, regele fiind Regele Tutsi. Acesta era numit de către populație mwami. În acele vremuri existau două categorii de oameni în Rwanda: Tutsi și Hutu. Tutsi erau cei de viță regală în timp ce Hutu erau oamenii de rând. Tutsi dețineau pământurile pe care Hutu le munceau.
În anul 1894, germanii au vizitat pentru prima data Rwanda cu scopul de a o transforma în colonie. După mai multe negocieri, Rwanda a devenit parte din protectoratul german în 1899. La scurt timp, în 1915, Belgia a preluat controlul țării.
Diferențele dintre Tutsi și Hutu erau din ce în ce mai mari, fapt ce îi deranja pe Hutu. Aceștia au decis ca în anul 1959 să se revolte și să îi dea jos pe Tutsi de la putere. Această revoltă a avut loc cu 3 ani înainte ca Rwanda să-și recâștige independența.
Perioada ce a urmat nu a fost deloc ușoară pentru Tutsi. Foarte mulți dintre ei au fost uciși și o mare parte au fost nevoiți să părăsească țara. Situația s-a înrăutățit atât de mult încât în anul 1990 a avut loc un război civil între cele două grupări. Apogeul acestui război a avut loc în anul 1994, atunci când guvernul condus de Hutu a decis să omoare absolut toți Tutsi. Peste 800.000 de oameni au fost uciși în acel conflict și milioane au părăsit țara.
În prezent, Rwanda este una cele mai dezvoltate țări din punct de vedere economic din Africa. Creșterea economică din ultimele decenii a redus nivelul de sărăcie și rata natalității. Între anii 2006 – 2011 procentajul populației care trăia in sărăcie a scăzut de la 57% la 45%. De asemenea, și infrastructura țării a crescut impresionant, mai ales accesul la curent electric. În 2016, Rwanda era considerată a doua cea mai bună țară din Africa cu care să faci afaceri.
Hutu și Tutsi constituie 99% din populația țării. Restul de 1% este format din Twa, un grup de vânători, și europeni. Limbile oficiale ale țării sunt kinyarwanda, engleza și franceza. Engleza a devenit în 2008 limba în care cei mici învață la școală.
Rwanda este cea mai influențată țară de către creștinism din Africa. Mai mult de 40% din populație este romano-catolică. 38% dintre locuitori sunt protestanți iar alți 12% sunt adventiști. Musulmanii și cei care aparțin altor ramuri creștine constituie doar 7% din populație.
Sărbătorile din Rwanda sunt strâns legate de cele creștine. Locuitorii țării sărbătoresc Crăciunul și Paștele la fel ca noi. Ziua națională a țării este 1 iulie, ziua în care Rwanda și-a câștigat independența în fața Belgiei.
O mare parte din cultura rwandeză are legătură cu Tutsi. Înainte de 1962, toate dansurile, poemele și cântecele erau destinate slăvirii regalității. Totuși, după evenimentele tragice din 1962, un nou set de tradiții a apărut în rândul populației, de această dată provenite de la Hutu. Dansuri precum “Dansul sapei din nord” sunt considerate acum repere culturale în țară. De asemenea, meșteșuguri tradiționale precum ceramica și fierăria sunt elemente care au supraviețuit de-a lungul timpului.
Sportul este un element foarte important în cultura țării. Locuitorii organizează adesea competiții amicale în cadrul comunităților pentru a sărbători diferite evenimente. Prietenii și familiile, în special bărbații tineri, își măsoară puterea și aptitudinile în competiții de wrestling, săritura în înălțime, trasul cu arcul și aruncarea unei sulițe printr-un cerc mișcător.
Această eră a sportului a început la mijlocul secolului XX. Atunci, locuitorii țării au intrat în contact cu sporturile internaționale precum fotbalul, voleiul, atletismul și, mai târziu, baschetul. Fotbalul este cel mai popular sport de echipă al țării.
Sursă foto: pixabay.com, globalization-partners.com, spectator.clingendael.com, newtimes.co.rw