„Scrisori către viitori oameni de știință”, un program care apropie elevii de știință
Romanian Science Festival (RSF) a lansat un nou program numit „Scrisori către viitori oameni de știință”. Acesta își propune să conecteze elevi care provin din toate mediile sociale cu oameni de știință. Scopul este de a le oferi elevilor informații și de a-i încuraja spre o viitoare carieră în domeniile STEM.
Prescurtarea de STEM vine de la Science, Technology, Engineering and Mathematics, adică Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică. Organizatorii proiectului și-au propus să le arate copiilor o imagine cât mai apropiată de ceea ce înseamnă un om de știință. Elevii vor primi informații despre ce înseamnă cercetare, dar și informații referitoare la cum poți deveni un om de știință sau un cercetător și ce face o astfel de persoană.
Mai multe despre program
Inițiatorul programului este Oana Truică, cercetător în Biotehnologie care în prezent lucrează în Chicago. Ea a fost implicată într-o inițiativă asemănătoare în SUA și s-a gândit că și pentru copiii din România ar fi benefică o astfel de experiență. Și poate cel mai interesant aspect al acestui proiect este faptul că toate aceste informații și gânduri vor fi transmise prin intermediul unor scrisori.
„Această inițiativă are două elemente inovative. În primul rând, pune accentul pe mentoratul dintre cercetător și elevi. La RSF credem că știința trebuie să fie pentru toți. De prea multe ori disciplinele științifice par inaccesibile copiilor. Dar dacă ai șansa ca cineva să îți povestească cu pasiune despre o carieră în această direcție s-ar putea să fie un moment definitoriu pentru viitorul tău. Al doilea element inovativ este că acest mentorat are loc prin intermediul corespondenței clasice scrisă de mână. În era emailurilor și a rețelelor de socializare, prea puține ocazii mai avem să ne exprimăm gândurile cu stiloul în mână. Inițiativa dorește să stârnească interesul copiilor față de această practică uitată de ceva vreme”, a declarat Oana Truică, inițiatoarea acestui program din cadrul RSF.
Cum se desfășoară programul și cum se face înscrierea
Romanian Science Festival invită profesorii de științe sau diriginții să înscrie o clasă întreagă în program. În prima fază vor fi selectate trei clase participante, iar organizatorii vor forma perechile de elev – cercetător.
Pentru a face parte din program un profesor de știință sau un diriginte trebuie să facă înscrierea. Ea se face până la data de 30 iunie completând un formular, care este disponibil aici. Asta înseamnă că în septembrie, când începe noul an școlar, va putea începe și schimbul de corespondență.