Premieră. Târgul Liceelor de la Timișoara, pe o platformă creată de patru liceeni
Pe 2 iunie, la Timișoara, a început Târgul Liceelor. Se desfășoară online, și asta datorită unui grup de liceeni. Patru elevi de liceu au conceput platforma online pe care se desfășoară târgul. Fiind un produs creat de elevi pentru elevi, e cu adevărat și real accesibil și util acestora. Platforma exemplifică exact modul de gândire în online al noii generații. Există și un mare plus.
Târgul liceelor Timiș 2021 poate fi accesat pe www.tglictm.ro. Este cel mai mare eveniment de promovare a ofertelor unităților de învățământ liceal din vestul țării. Toată luna iunie, absolvenții de clasa a VIII-a pot cerceta oferte liceelor și mai mult decât atât. Marea noutate a acestui târg e faptul că îi ajută pe tineri să se orienteze profesional.
Cine sunt liceenii care au creat platforma online pentru Târgul Liceelor
Echipa de tineri liceeni – Vlad Sarca (Liceul Teoretic Vlad Țepeș Timișoara), Laura Chirilă (Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva), Benedict Tîrnovan (Colegiul Tehnic Henri Coandă), Luca Cristea (Liceul Tehnologic Jimbolia) – e cea care a creat platforma. Cei patru au muncit mult pentru acest proiect. Au strâns informații de la colegii lor și de la unitățile de învățământ.
“Până acum doar colegii din București au reușit să creeze un astfel de proiect, însă noi am adus ceva în plus față de ei. Și Aradul a reușit anul acesta să facă Târgul liceelor online. Ce ne diferențiază de ei este procesul prin care îi ajutăm pe elevi să se orienteze în carieră. Elevul intră pe platformă, își face un cont, completează un chestionar de interese care se procesează automat, iar răspunsurile sunt corelate cu specializările liceelor, astfel încât poate vedea ce i s-ar potrivi’’, a explicat Vlad Sarca.
Cum sunt ajutați elevii să își aleagă drumul spre viitoarea carieră
”După ce elevul va primi recomandările spre un liceu, își va putea calcula șansele de intrare la acel liceu, introducând pe un alt formular media din clasele V-VIII, notele de la simularea la Evaluarea Națională, iar apoi se va calcula automat media lui de admitere, care va fi introdusă într-un algoritm de inteligență artificială. Astfel, va afla care este procentul de reușită pentru a intra la liceul dorit. Dar este doar un proces orientativ, o predicție’’, a adăugat Laura Chirilă.
”Mi s-a părut foarte important în acest proiect să ascultăm nevoile elevilor. Este altceva atunci când elevii fac ceva pentru elevi’’, a precizat Benedict Târnovan.
Platforma – www.tglictm.ro – lansată miercuri, 2 iunie, într-un cadru festiv în incinta Școlii Gimnaziale nr.6 din Timișoara va fi accesibilă pe tot parcursul lunii iunie.