Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Colugo, mamiferul plutitor preistoric
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre colugo, mamiferul plutitor preistoric. Știați că este cea mai apropiată rudă a primatelor, adică și a noastră?
Atunci când vezi un colugo că plutește dintr-un copac în altul ai putea avea impresia că este un animal preistoric. Adevărul este că ciudatul mamifer chiar este unul, el existând de 80 de milioane de ani. Ultimele cercetări arată că mamiferul plutitor preistoric este cea mai apropiată rudă de primate, adică și de noi.
Au o vedere excelentă în timpul nopții
Colugo sunt animale nocturne. Asta înseamnă că își desfășoară activitatea în timpul nopții. Pot ajunge să aibă o lungime de până la 40 de centimetri și o greutate de 2 kilograme. Au brațe și picioare lungi și subțiri și o coadă de lungime medie. Deși dimensiunea capului este mică, ochii mari le asigură o vedere excelentă în timpul nopții. Ei pot fi găsiți în Asia de sud-est, în special în Filipine și în Malaysia.
După cum am menționat colugo este un mamifer plutitor preistoric. El poate zbura până la 70 de metri distanță fără să piardă foarte mult din altitudine. Dintre toate mamiferele plutitoare, colugo este cel mai adaptat la zbor. Pielea dintre membre îi asigură o distanță de plutire impresionantă.
Sunt cățărători foarte slabi
Pe cât de buni sunt la plutit, pe atât de nepricepuți sunt la cățărat. Colugo nu au degete mari precum noi, oamenii. Acest lucru îi face să întâmpine probleme atunci când vor să se urce în copaci. Din această cauză ei au fost nevoiți să adopte o tehnică ciudată de cățărare prin salturi scurte.
În timpul zilei stau ascunși în scorburi
Majoritatea zilei și-o petrec adăpostiți în scorburi de copaci sau atârnând neobservați de crengi. În timpul nopții căută hrană plutind dintr-un copac în altul. Fiind animale foarte timide, se știe foarte puțin despre comportamentul lor. Ce știm însă este faptul că ei sunt erbivori și că mănâncă doar frunze, flori, scoarță și fructe.
Deși sunt mamifere placentare, la fel ca noi, colugo își cresc puii într-un fel de marsupiu. Puii de colugo sunt foarte nedezvoltați la naștere, având o greutate de doar 35 de grame. Își petrec prima jumătate de an atârnând de burtica mamei. Mama colugo își încolăcește coada și transformă pielița dintre membrane într-un marsupiu călduros și sigur pentru puii ei. Cei mici ajung la maturitate abia după doi – trei ani. În captivitate un colugo poate să trăiască până la 15 ani. Nu se știe, însă, durata de viață în sălbăticie.
Sunt în pericol de dispariție
Din păcate, colugo sunt animale în pericol de dispariție. Principalul pericol cu care se confruntă este pierderea habitatului natural prin defrișări. Deși situația s-a mai îmbunătățit în ultimii ani, colugo au început să se confrunte și cu braconajul. Ei sunt căutați în special pentru blană și pentru carne. De asemenea, ei sunt prada preferată a vulturului filipinez care și el, la rândul lui, este pe cale de dispariție. Se crede că mamiferul plutitor constituie 90% din dieta păsării.
Curiozități despre colugo
Pielea dintre membrele interesantului animal se numește patagium.
Atât mâinile cât și picioarele unui colugo au aceeași lungime.
Cel mai lung zbor făcut de un colugo a fost de 136 de metri.