Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre ce face un curator. Aflați mai multe despre o meserie care, ca denumire, este una relativ nouă.
Pentru a înțelege termenul de „curator” și pentru a afla alte detalii cu privire la această meserie am stat de vorbă cu Maria Orosan Telea. Ea este istoric de artă și lector la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Înainte de a vorbi despre meseria de curator am întrebat-o pe Maria ce este aceea o expoziție de artă. Pentru că, veți vedea, curatoriatul este în strânsă legătură cu arta.
„O expoziție de artă este un loc în care sunt aranjate frumos, pe pereți, sau pe socluri, depinde de tipul de obiect de artă, obiecte de artă. Deci sunt aranjate obiecte de artă. Fie ele desene, picturi, sculpturi, fotografii, sau mai nou chiar filme. Ele sunt expuse astfel pentru ca oamenii, publicul, să poată veni să le admire, să le vadă în toată splendoarea lor, aranjate conform unei idei. Pentru că o expoziție are întotdeauna la bază și o idee”, ne-a explicat Maria Orosan Telea.
Să mergi la o expoziție de artă este frumos, interesant și poate, necesar. Motivele ni le-a explicat chiar Maria. „E important să vizităm expoziții. La fel cum e important să citim cărți, să mergem la concerte. Dar o expoziție de artă îi poate bucura pe copii în foarte multe feluri. Pot descoperi imagini interesante, fascinante, alteori ciudate. Arta, mai ales arta modernă, poate să stârnească curiozități. În tot cazul sunt imagini care vorbesc despre realitatea sau despre imaginația artistului. Prin arta făcută în trecut, spre exemplu, copiii pot învăța despre acele vremuri. Dacă vrem să descoperim cum au trăit, cum s-au îmbrăcat, ce au mâncat, cum s-au distrat oamenii din secolul al XIX-lea, să zicem, vom putea descoperi toate aceste lucruri vizitând o expoziție a pictorilor impresioniști”, spune Maria.
După ce ne-am lămurit cu expozițiile de artă și importanța lor am trecut la curatoriat. Maria a explicat, pe înțelesul copiilor, ce înseamnă curator și ce are de făcut o astfel de persoană. „Curatorul e un tip de meserie destul de nouă, nici nu a existat acest termen. E un termen nou și o meserie care a apărut ca denumire destul de curând. Ce face un curator? Curatorul este persoana care organizează o expoziție.
Cum face el acest lucru? Înainte de toate vede foarte multe, multe lucrări de artă, se informează despre ele, citește despre ele. După care, alege o parte din aceste lucrări. În funcție de o temă. Și le pune pe toate cele selectate într-un spațiu potrivit, într-o galerie. Deci curatorul se ocupă și de aranjarea lor în spațiu, astfel încât ele să arate bine și să poată fi văzute bine. Rolul curatorului este și acela de a scrie texte explicative despre aceste lucrări, despre expoziție în general, astfel încât oricine vine să poată înțelege ideea. Pentru că de multe ori arta trebuie tradusă și prin texte”, spune istoricul de artă.
Din discuția pe care am avut-o am aflat că Maria, când era mică, voia să se facă învățătoare. „Țin minte că îmi doream să mă fac învățătoare. O iubeam foarte mult pe doamna Elena, învățătoarea mea, și voiam să fiu ca ea. Apoi, mai târziu, dar tot în copilărie, am vrut să mă fac regizor de teatru. Cred că nici nu știam cum se numește această meserie, dar țin minte o joacă pe care am făcut-o foarte mult. Cam pe la 10 an i am scris o piesă de teatru și am regizat o piesă de teatru în care actorii erau prietenele mele. A fost o joacă fascinantă pe care mi-o amintesc cu foarte mult drag. Noi am făcut inclusiv costumele și am și jucat. După aceea, în adolescență, am și mers foarte mult la teatru, dar am abandonat ideea de a fi regizor”, își amintește Maria Orosan Telea.
Acum, când este mare, Maria este istoric de artă, lector la Universitate și curator. Ne-a povestit cum a început toată această aventură și ce a atras-o în această direcție. „Eu predau istoria artei la Facultatea de Arte, deci am studiat în facultate istoria artei. Lucrând la Facultatea de Arte, lucrez printre artiști. Și de aici a plecat totul, în direcția aceasta a curatoriatului. Acum aproximativ șase ani mi-a plăcut un grup de artiști, mi-a plăcut ceea ce făceau ei și am început să fac expoziții împreună cu aceștia. Și am continuat. În fiecare an am făcut câte o expoziție cu acești artiști, dar și cu alții, nu doar cu acest grup cu care am debutat în meseria de curator. Deci pot spune că meseria de curator este pentru mine ca o pasiune, pentru că la bază sunt lector, deci predau. Dar curatoriatul este secundar”, povestește Maria.
„Mai nou au început să existe, în special după ce termini facultatea, poți să faci un masterat care te pregătește, deci studii curatoriale. Dar dacă vrei să devii curator cred că cel mai potrivit lucru de studiat ar fi istoria artei la facultate. Există astfel de secții în Facultățile de Arte. Ele sunt la București, Cluj, Timișoara și Iași. Dar nu este obligatoriu să studiezi istoria artei. Uneori artiștii devin curatori sau persoane care au studiat literatură, litere, comunicare. Deci te poți îndrepta spre această meserie venind dinspre multe domenii. Dar în general cele care se ocupă de cultură, literatură, în sfera studiilor culturale. Ceea ce este în schimb important este să te intereseze și să te pasioneze arta”, spune curatorul.
Pe lângă interes și pasiune, pentru a deveni curator, mai ai nevoie de câteva calități. Pentru a afla care sunt ele i-am adresat întrebarea „De ce calități are nevoie cineva pentru a deveni curator?” Mariei. „Curiozitatea. Asta e o calitate universală. Cred că în orice meserie îți trebuie curiozitate, dar aici cu atât mai mult. Ești un mic investigator, un mic detectiv așa, în lumea obiectelor de artă. Imaginația cred că este iarăși o calitate importantă, dar și creativitatea. Trebuie să fii creativ în multe sensuri. Pentru că un concept de expoziție presupune creativitate. Organizarea unei expoziții din punct de vedere vizual presupune, din nou, creativitate. Deci toate aceste lucruri sunt importante, toate aceste calități, dar și rigurozitatea este importantă, seriozitatea. Deci un curator cred că trebuie să fie ceva între un visător și o persoană eficientă”, ne-a explicat Maria Orosan Telea.
În încheiere, Maria a oferit câteva sfaturi pentru copiii care vor să devină curatori. „Ar trebui să viziteze muzee și să îi întrebe pe cei de acolo tot ce vor, tot ce le trece prin minte, fără frică și fără timiditate. Orice fel de curiozitate. Să fie curioși, să fie ca niște exploratori, să răsfoiască albume de artă, să citească despre viața artiștilor, să deseneze, să picteze, să modeleze. Deci să aibă cât mai multe activități creative. Asta îi va ajuta cu siguranță”, spune curatorul.
Pentru mai multe informații despre această meserie vă invităm să urmăriți întregul interviu pe canalul nostru de Youtube. Maria ne-a explicat ce are în vedere când se gândește că vor fi copii care văd expoziția. De asemenea, ne-a spus ce-i place cel mai mult la această meserie, dar și cel mai puțin.