Vaccinul Moderna a fost găsit ca fiind sigur și eficient la adolescenți
În momentul de față atât în Uniunea Europeană, cât și la noi în țară singurul vaccin aprobat pentru adolescenți este Pfizer. Mai mult decât atât, se fac teste pentru a vedea dacă vaccinul se poate administra și celor mai mici, mai ales că în SUA acest lucru este posibil deja. Până atunci însă, un alt producător a făcut un anunț important. Vaccinul Moderna a fost găsit ca fiind sigur și eficient la adolescenți.
Un studiu clinic efectuat pe adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani a dovedit că vaccinul Moderna este eficient. Tinerii nu au prezentat probleme noi sau majore după administrare. Așadar, se așteaptă ca undeva prin luna iulie să fie autorizat cel de-al doilea vaccin pentru adolescenți, conform Reuters.
Majoritatea copiilor cu COVID-19 dezvoltă doar simptome ușoare sau nu prezintă simptome. Cu toate acestea, copiii rămân expuși riscului de a se îmbolnăvi grav și pot răspândi virusul. Studiul Moderna a evaluat vaccinul la 3.732 adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, dintre care două treimi au primit vaccinul și o treime dintre aceștia au primit un placebo. Scopul principal a fost acela de a produce un răspuns imunitar la același nivel cu cel observat în studiul companiei la adulți, care a fost 94,1% eficient în prevenirea COVID-19.
Detalii privind studiul
La două săptămâni după a doua doză, cercetătorii nu au găsit cazuri de COVID-19 în grupul celor vaccinați. În schimb s-au găsit patru cazuri în grupul placebo. Astfel a rezultat o eficacitate a vaccinului de 100%, pe baza definițiilor cazurilor din studiul companiei pentru adulți. Adolescenții nu au prezentat efecte secundare noi după vaccinare. Cele mai întâlnite după cea de-a doua doză au fost cefaleea, oboseala, durerile corporale și frisoanele.
Compania a declarat că toți participanții la studiu vor fi monitorizați timp de 12 luni după a doua doză pentru a determina protecția și siguranța pe termen lung. În prezent, compania își testează vaccinul la copii cu vârsta de până la 6 luni, se mai arată în sursă citată.
Dicționar
Placebo: Medicament (sau preparat) inactiv prescris fie pentru a-i face plăcere pacientului, fie în scopuri experimentale. Pentru a studia efectele farmaceutice ale medicamentului și reacțiile psihice ale pacientului;
Cefalee: durere de cap difuză sau localizată, continuă sau intermitentă.