Copiii din Timișoara au obținut 16 medalii la Campionatul Național de Escaladă
O echipă formată din 10 fete și trei băieți cu vârste cuprinse între șapte și 16 ani au dobândit rezultate excepționale în sport. Copiii din Timișoara au obținut 16 medalii la Campionatul Național de Escaladă pentru Copii și Juniori.
Cei 13 copii se antrenează la Sala de escaladă „One Move” din Timișoara sub îndrumarea antrenoarei Alexandra Krasta. Bucuria e cu atât mai mare deoarece anul acesta a fost primul campionat național de copii și juniori în care Timișoara a contat cu adevărat. Atât ca număr de participanți, cât și ca rezultate. La final, echipa Timișoarei a obținut 16 medalii, dintre care: cinci medalii de aur, patru medalii de argint și șapte de bronz.
„La majoritatea copiilor le place să se cațere tare mult, iar la noi la sală pot să se desfășoare într-un mediu sigur, controlat și sub îndrumarea unui instructor. Câțiva copii s-au îndrăgostit de această activitate și au început să vină de 2 – 3 ori pe săptămână la sală. Pentru ei am format 2 grupe de performanță, una pentru 7 – 9 ani, iar cealaltă pentru 10 – 12 ani. Și desfășurăm între 2 și 4 antrenamente pe săptămână.
Pentru rezultatele bune de la Campionatul Național am planificat antrenamentele pe termen mediu, le-am diversificat pentru a fi interesante și am făcut mai mute simulări de concurs. Pun mare accent pe unitatea de grup și pe crearea unei legături strânse între ei, iar acest lucru cred că este un ingredient important pentru a avea rezultate bune. Pe viitor ne dorim să mai formăm 2 grupe de performanță, să continuăm antrenamentele într-un format diversificat și atrăgător, astfel încât copiii să vină cu drag la fiecare antrenament”, spune Alexandra Krasta, antrenoarea copiilor, conform unui comunicat de presă.
Premiile obținute de copiii timișoreni
Rezultatele obținute au făcut ca echipa să devină și mai unită, puternică și dornică de a continua antrenamentele. Un alt aspect important de precizat este că acest sport s-a dezvoltat, la Timișoara, relativ recent față de alte orașe. Câștigătorii timișoreni de la Campionatul Național de Escaladă sunt:
Escalada dificultate – grupa C2 (10-11ani ) – Ana Boicu
Bouldering – grupa C3 (7-9ani ) – Emilia Preda
Bouldering – grupa C2 (10-11ani ) – Emma Zăhan
Combinat – grupa C3 (7-9ani ) – Emilia Preda
Locul II
Escalada dificultate – grupa C3 (7-9ani ) – Ana Fîntîneanu
Bouldering – grupa C2 (10-11ani ) – Ana Boicu
Escalada viteza – grupa C3 (7-9ani ) – Emilia Preda
Combinat – grupa C2 (10-11ani ) – Ana Boicu
Locul III
Escalada dificultate – grupa YA (16-17ani ) – Maria Fîntîneanu
Escalada dificultate – grupa C2 (10-11ani ) – Emma Zăhan
Bouldering – grupa YA (16-17ani ) – Maria Fîntîneanu
Bouldering – grupa C3 (7-9ani ) – Ralulca Tamaș
Escalada viteza – grupa C3 (7-9ani ) – Ana Fîntîneanu
Combinat – grupa C2 (10-11ani ) – Emma Zăhan
Combinat – grupa YA (16-17ani ) – Maria Fîntîneanu
Ce este escalada?
Escalada, bouldering-ul sau cățăratul este un sport care este din ce în ce mai practicat atât la nivel național, cât și internațional. Începând cu acest an a devenit sport olimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Este unul din puținele sporturi care implică utilizarea fiecărei grupe musculare. Lucrând cu propria greutate, presiunea pe articulații este redusă. Sportivii se dezvoltă la nivel muscular, cât și motric, prin antrenarea echilibrului și flexibilității, dar și mental. Sunt antrenate in special coordonarea, orientarea în spațiu, capacitatea de identificare eficientă de soluții, având în vedere că pentru a parcurge și termina un traseu este nevoie de analiza opțiunilor, planificarea mișcărilor, autocunoaștere și perseverență. Aceste calități odată dobândite se pot translata în orice domeniu al vieții. În vârf se poate ajunge priză cu priză. Pentru a ajunge la obiectivul final, fiecare obiectiv intermediar e la fel de important”, se arată în comunicatul de presă primit.
Sala „One move” de la Timișoara a fost deschisă în anul 2008 din pasiune pentru escaladă. Pasiunea câtorva oameni a făcut ca acest sport să atragă tot mai multe persoane, iar în prezent sunt peste 400 de membri și un interes în continuă creștere. Mai multe informații despre sală se găsesc pe site, aici.