Un schelet al calului lui Napoleon naște controverse. Povestea lui Marengo, calul preferat al împăratului
Felul în care au fost marcați 200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte nu este pe placul tuturor. Un schelet al calului preferat a lui Napoleon, pe nume Marengo, naște controverse printre fanii împăratului francez, dar și printre artiști.
O reproducere a scheletului calului preferat al lui Napoleon, Marengo, a fost agățat deasupra mormântului împăratului francez din Paris. Opera de artă poartă numele de „Memento Marengo” și este semnată de artistul Pascal Convert. El a ales să facă această lucrare plecând de la faptul că un ritual antic presupunea ca războinicii să fie îngropați alături de caii lor. Scheletul construit din plastic, în 3D, este o copie a scheletului adevărat care este păstrat în Muzeul Armatei Naționale din Londra.
„Știu că unii oameni s-ar putea să nu înțeleagă această lucrare, dar nu este o lipsă de respect”, a declarat, conform RFI, Eric de Chassey, directorul Institutului Național de Istorie a Artei din Franța. Mai mulți fani s-au declarat nemulțumiți de această lucrare și nici specialiștii nu sunt prea încântați. Thierry Lentz, director al Fundației Napoleon a postat pe Twitter un mesaj legat de acest subiect: „Reumanizarea lui Napoleon prin agățarea scheletului unui cal din plastic deasupra mormântului său. De vis”. Pierre Branda, un alt membru al fundației, a folosit cuvintele „grotesc și șocant” când a vorbit despre lucrare.
Povestea lui Marengo, calul preferat al împăratului
Marengo a fost calul preferat al împăratului francez Napoleon Bonaparte. Acesta a fost alături de împărat în cele mai importante lupte. Nici numele nu i-a fost dat întâmplător. În anul 1800 Napoleon a câștigat o bătălie în localitatea numită Marengo, iar atunci a hotărât ca și pe cal să-l cheme așa.
Împăratului i-au plăcut caii mici și agili și se spune că nu era un călăreț foarte priceput. Marengo a fost un cal micuț, de 1,45 m, dimensiune mică pentru un cal de război. Cu toate acestea el a dat dovadă de rezistență, viteză și curaj. În 1815, în urma unei bătălii care a avut loc la Waterloo calul a fost capturat. A trăit în Marea Britanie până în anul 1831. După moartea sa scheletul a fost expus la Muzeul Armatei Naționale din Londra.