Societatea Ornitologică Română (SOR) atrage atenția asupra faptului că turturica ar putea rămâne doar un simbol. În ultimele decenii populația scade, iar principalele cauze care au dus la asta au fost identificate de către specialiști.
Turturica este o specie de pasăre migratoare care se confruntă cu amenințări atât în teritoriile de cuibărire și de iernare, cât și pe tot parcursul migrației. Principala cauză a scăderii populației în majoritatea statelor europene este pierderea habitatelor din teritoriile de cuibărire. „Mecanizarea agriculturii și creșterea continuă a populației mondiale și a nivelului de trai din ultimele decenii a dus inevitabil la creșterea suprafețelor cultivate. Din păcate, pentru o eficientizare extremă a producției, terenurile mozaicate, cu petice de vegetație, cu arbuști și garduri vii, au dispărut și continuă să dispară. Sunt transformate în suprafețe imense continue cu monoculturi. Adevărate deșerturi din punct de vedere al biodiversității. Astfel dispar locurile de cuibărire preferate și de turturică, dar și de alte specii”, se arată pe site-ul SOR.
O altă cauză care pune în pericol specia sunt pesticidele folosite pe plante. Utilizarea lor pe scară largă a dus la dispariția unor specii de plante cu a căror semințe turturica se hrănea. De asemenea, utilajele moderne de agricultură, cum sunt combinele, nu mai lasă prea multe cereale în câmp. Și pe lângă asta în unele locuri la scurt timp după recoltare se cultivă din nou. Deci păsările nu au timp prea mult să se hrănească.
Braconajul, o cauză serioasă a scăderii populației
Turturica este pusă în pericol și de braconaj, iar cifrele sunt unele de-a dreptul îngrijorătoare. „Când vorbim de braconaj, ne referim la păsările capturate ilegal și la cele vânate în afara perioadelor legal desemnate pentru această activitate. Estimările arată undeva la peste 600.000 de păsări braconate în fiecare primăvară în 27 de state din zona Mării Mediterane. La aceste cifre se adăugă cele din migrația de toamnă. Nu sunt încă suficiente date despre magnitudinea vânătorii ilegale care are loc în regiune, cifra fiind obținută prin extrapolarea datelor înregistrate într-un loc cu activitate ilegală intensă.
Unul dintre cele mai negre puncte de pe harta migrației turturicii este reprezentat de Insulele Ionice grecești. Se estimează că aproximativ 70.000 de păsări sunt doborâte în fiecare primăvară. Merită menționat și faptul că sunt țări din nordul Africii care nu au nici un fel de reglementare legată de vânarea speciei și în consecință s-a dezvoltat un puternic turism de vânătoare a turturicii, clienții fiind vânătorii europeni cu dare de mână. În lipsa unor măsuri coerente internaționale, problema vânătorii, legale și ilegale, va fi doar exportată, dar nu rezolvată”, se mai arată pe site-ul SOR.