Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Tonga, ultimul regat din Oceania
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Tonga, ultimul regat din Oceania dar și singura țară insulară din Oceanul Pacific care nu a fost colonizată de către o țară străină.
Tonga sau, cum este numită oficial țara, Regatul Tonga, se găsește în sud-vestul Oceanului Pacific. Ea este formată din 170 de insule împărțite în trei grupuri: Tongatapu în sud, Ha’apai în centru și Vava’u în nord.
Vulcanii subacvatici sunt responsabili pentru formarea insulelor. Majoritatea insulelor vestice au o înălțime considerabilă, exact din cauza acestora. Patru dintre ele încă au vulcani activi. Insulele mai joase din est sunt formate din corali. Tongatapu este cea mare insulă, dar și cea mai populată, din Tonga. Cel mai înalt punct al țării se află pe insula Kao și se află la 1.033 de metri peste nivelul mării.
Țara este afectată de taifunuri
Tonga are un climat semi-tropical în mare parte. Doar insulele din nord au un climat cu adevărat tropical. Temperatura medie în lunile iunie și iulie este de 16 – 21 °C. În decembrie și ianuarie temperaturile pot să ajungă până la 27 °C. Insulele nordice în special sunt afectate de taifunuri care au loc, de obicei, între lunile decembrie și aprilie.
Majoritatea insulelor sunt acoperite de păduri. Principalele animale de pe insulă sunt păsările. Pe insula Togatapu pot fi găsite și vulpi zburătoare, adică o specie de lilieci care se hrănesc cu fructe.
Tonga nu a fost colonizată oficial
Locuitorii din Tonga se laudă cu faptul că țara lor este singura țară din Pacific care nu a fost colonizată oficial. Primii locuitori au ajuns pe insulă în anul 1.500 î.Hr. Special la Tonga este faptul că este ultimul regat din Oceania. ‘Aho’eitu a devenit primul rege al țării în secolul al X-lea.
Precum toate celelalte țări din Oceania, viața locuitorilor din Tonga s-a schimbat odată cu venirea europenilor. Prima schimbare a fost convertirea acestora către creștinism. Creștinismul a devenit religia oficială în 1831, atunci când regele Taufa’ahau și-a schimbat numele în George Tupou. Alături de prim-ministrul Shirley Baker, regele a adoptat primul steag al țării, imnul național și o constituție care a devenit oficială în 1875.
Marea Britanie se ocupa de relațiile externe
Regele George Tupou II a semnat un Tratat de Prietenie cu Marea Britanie. Acest tratat i-a oferit țării europene control deplin asupra relațiilor externe ale Tongăi. După moartea acestuia, fiica lui de 18 ani a devenit regină. Ea a fost responsabilă de popularizarea țării insulare și de recunoașterea ei în lume. Printre evenimentele notabile la care a participat se numără încoronarea reginei Elisabeta II din anul 1953.
Tonga a devenit țară suverană în iunie 1970. Tot în acea perioadă țara insulară a fost introdusă în Națiunile Unite și în Comunitatea Națiunilor. Regele George Tupou al V-lea a fost primul rege care a renunțat la o parte din putere pentru a oferi țării sale mai multe valori democratice. În perioada sa a fost ales de către popor un prim parlament. După moartea sa din 2021, Regele Aho’eitu Tupou al VI-lea a devenit actualul rege al țării.
Engleza este a doua limbă a țării
Aproape toți locuitorii din Tonga au origini din Polinezia. Tonganezii sunt foarte apropiați de locuitorii din Samoa, atât în cultură cât și în limbă. Religia este un element important din societatea tonganeză. Cum am spus, majoritatea oamenilor sunt creștini. O treime aparțin de Biserica Metodistă. O altă cincime din populație este adeptă a religiei mormone. Limba tonganeză este limba oficială a țării. De asemenea, majoritatea populației vorbește și engleză, aceasta fiind considerată a doua limbă oficală.
Agricultura reprezintă un element esențial în economia ultimului regat din Oceania. Tonganezii cultivă în principal nuci de cocos, banane și vanilie. Pământurile sunt deținute de familia regală din Tonga și sunt „împrumutate” către orice bărbat mai mare de 16 ani. Aceștia au dreptul la câte trei hectare de teren arabil, fiecare.
Oamenii primesc îngrijire dentară gratuită
Educația este gratuită și obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 – 14 ani. Majoritatea tinerilor pleacă din țară în cazul în care doresc să urmeze studii superioare. Tonganezii beneficiază, de asemenea, de tratamente medicale și dentare gratuite. Este imposibil să nu ai un zâmbet perfect în Tonga. Principala problemă de sănătate cu care se confruntă locuitorii este obezitatea.
Dansul este nelipsit în sărbători
Deși cultura din Tonga a fost influențată de cea vestică, ea a reușit totuși să-și păstreze autenticitatea. Ceva esențial în cultura tonganeză este kava, o băutură nonalcoolică cunoscută pentru starea de euforie pe care ți-o oferă. Kava este preparată cu ajutorul rădăcinii plantei de piper. Sculptura în lemn este iarăși destul de populară în Tonga. Ea nu se ridică însă la calitatea celei din Noua Zeelandă. Dar mai ales în ultimii ani, turismul a făcut ca această formă de artă să fie foarte căutată în Tonga.
Dansul este nelipsit în orice sărbătoare tonganeză. Tonganezii au un dans al vâslelor numit meʿetuʿupaki. Dansatorii cară vâsle pictate sau sculptate cu forme umane. De asemenea, în Tonga există o formă de artă nescrisă formată din proverbe populare, poezii, fabule și mituri.