„Școala Încrederii”. Ce școli și grădinițe fac parte din program
Până în anul 2030 se dorește ca peste un milion de copii să învețe într-o școală a încrederii. Până acum 54 de școli și grădinițe fac parte din programul „Școala Încrederii”. Asta înseamnă peste 25.000 de copii, 2.602 de cadre didactice și 54 de directori.
Toate unitățile de învățământ intră într-un proces de transformare a experiențelor de învățare ale copiilor. Acesta se axează pe patru paliere și anume: academic, sănătate mintală, leadership și educație globală. Programul „Școala Încrederii” a debutat anul trecut, în septembrie, și este primul de acest tip din România care schimbă relațiile dintre elevi, profesori și părinți. Se trece de la neîncredere la încredere, de la critică și respingere la acceptare și din dependență în autonomie.
Ideea unui astfel de program a luat naștere după ce s-au văzut rezultatele studiului „Cercetarea și cultivarea încrederii în școlile din România”. S-a observat că lipsa încrederii dintre directori, profesori, elevi și părinți este una din principalele probleme cu care învățământul de stat se confruntă. Atât în mediul urban, cât și în rural. De la începerea programului și până acum profesorii din cele 54 de școli și grădinițe care fac parte din programul „Școala Încrederii” au luat parte la 2.750 de ore de training și la webinarii. De asemenea, directorii au finalizat două module din cadrul Wellbeing Leadership Certification.
Ce spun cofondatorii programului „Școala Încrederii”?
„Vorbim despre faptul că elevii sunt nefericiți la școală, iar profesorii sunt blamați pentru rezultatele slabe. Fără să se gândească nimeni la stresul cu care se confruntă și la lipsa resurselor care îi împiedică, adesea, să își îndeplinească vocația. Învinovățirea, negativismul, atacul la persoană, îndreptățirea și egocentrismul, dependența și suspiciunea nu sunt soluțiile de care avem nevoie. Este momentul contribuției. A efortului personal de dezvoltare și a efortului de schimbare a comunităților pentru a fi mai bine emoțional. A ne maturiza și vindeca de neîncredere. Copiii, profesorii, părinții și directorii au nevoie pentru acest proces de resurse consistente și un context de transformare personală și comunitară. Atunci când adulții au încredere în ei, copiii învăță să aibă încredere în ei și în ceilalți. Să devină rezilienți și autonomi și cu performanțe academice”, spune Domnica Petrovai, cofondator al proiectului și CEO al Mind Education, conform unui comunicat de presă.
„Școala Încrederii își are originea în procesul de transformare implementat și validat într-o școală privată. Acolo unde, acum, profesorii vin cu bucurie și sunt o autoritate non-abuzivă, iar elevii sunt motivați și primesc încredere să se exprime liber, inclusiv la ședințele cu părinții, și să-și urmeze visele.
Prin implementarea unor programe de dezvoltare personală și profesională am reușit să avem profesori echilibrați emoțional, pregătiți să inoveze, performanți și bine în familie. Am adaptat acest proces la nevoile din sistemul de stat, pentru că ne dorim ca profesorii și directorii să aibă acces la acele resurse care să-i ajute să se dezvolte individual și profesional. Iar copiii să devină adulți cu și de încredere. Bineînțeles, tot acest proces nu poate exista fără sprijinul comunității de business și a persoanelor fizice care pot contribui”, a spus Ruxandra Mercea, cofondator al proiectului.
Dicționar
Cofondator: fondator împreună cu altcineva;
Fondator: care fondează ceva, întemeietor;
Egocentrism: Atitudine a celui care privește totul prin prisma intereselor și a sentimentelor personale; tendință de a face din sine „centrul universului”; egotism;
Rezilient: capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic șamd).