Locuri de poveste din România: Canionul Valea lui Stan
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vă povestim despre un loc considerat a fi cel mai frumos și cel mai spectaculos canion din țară. Este vorba despre Canionul Valea lui Stan a cărui traseu începe de pe Transfăgărășan, în apropierea Barajului Vidraru. Dacă vă hotărâți să vizitați acest loc este bine de știut că parcurgerea traseului durează câteva ore bune, mai bine de patru – cinci ore.
De asemenea, ar fi bine să țineți cont și de vreme. În cazul în care se anunță ploi sau a plouat recent este mai bine să reprogramați excursia. Asta fiindcă mai ales după ploi se acumulează foarte multă apă și se pot forma viituri. Și, bineînțeles, aveți nevoie de echipament adecvat când începeți această călătorie și anume îmbrăcăminte adecvată, încălțăminte antiderapantă, iar în rucsac o lanternă și musai un dispozitiv pentru poze. Și poate niște apă și mâncare.
Valea lui Stan, un spectacol al naturii
Canionul Valea lui Stan este un adevărat spectacol al naturii. Câțiva oameni au făcut posibil ca acesta să poată fi vizitat și de turiști, iar asta oferă niște experiențe unice. Prin definiție, un canion este o vale adâncă și îngustă, cu pereți abrupți și cu fundul îngust, prin care râurile curg vijelios. Asta înseamnă că nu prea există poteci pe unde să treci și practic trebuie să mergi și tu pe unde merge apa. Acest lucru ar fi imposibil deoarece în unele perioade ale anului apa este destul de mare, iar în unele locuri ar trebui să escaladezi stâncile. Dar, din fericire, s-au găsit soluții.
Pe întreg traseul de pe Canionul Valea lui Stan sunt amenajate scări, poduri metalice, trepte metalice și lanțuri. Toate acestea sunt prinse în pereții abrupți ai canionului și fac ca drumul să fie mult mai ușor de străbătut, dar mai ales posibil. După experiența oferită de canion, la capătul lui turiștii dau de Poiana Călugărița, loc în care majoritatea aleg să facă un popas. De acolo, după o plimbare bine meritată se ajunge la Lacul Vidraru.