Coralii artificiali ar putea să salveze recifurile de la dispariție
Încălzirea globală pune în pericol atât viețile noastre, cât și a celorlalte ființe de pe Pământ. Printre acestea se numără și coralii, adică animalele marine care găzduiesc peste 25% dintre vietățile din apă. Oamenii de știință depun eforturi pentru a-i salva. Ei sunt de părere că coralii artificiali ar putea să salveze recifurile de la dispariție. Aflați în continuare mai multe despre acest proiect dar și despre galeria unde va fi prezentat publicului.
La grădina zoologică din Londra s-a deschis luni, 18 mai, o expoziție deosebită. Este vorba despre o galerie de corali artificiali construită de către oamenii de știință și de către conservatori. Aceștia vor să aducă în atenția publicului pericolul cauzat de schimbările climatice la care sunt supuse recifurile de corali de pe tot globul, dar și efortul lor de a-l combate.
Intitulată “Micii giganți”, galeria va avea o varietate de specii de corali. Acestora li se vor alătura mai multe specii de pești care trăiesc cu ajutorul coralilor. Printre speciile de pești se numără și peștele clown, adică peștișorul din cunoscutul film Disney “În căutarea lui Nemo”.
“Recifurile de corali sunt cele mai diverse ecosisteme de pe Pământ. Noi dorim să le arătăm oamenilor cât de minunate sunt”, a declarat conform thehill.com Paul Pearce-Kelly, curator senior al expoziției. “De asemenea, dorim să scoatem în evidență cercetarea și eforturile de conservare care au loc acum și care încearcă să le salveze din fața pericolului încălzirii globale. Dorim ca publicul să știe cum încercăm să salvăm aceste minuni.”
Acoperă 0,1% din fundul oceanului
Contrar a ce crede multă lume, coralii sunt animale. Ei au guri și tentacule care îi ajută să se hrănească. Aceștia au o relație simbiotică cu algele. Ele le oferă coralilor acele culori puternice. De asemenea, fotosinteza făcută de alge ajută la hrănirea coralilor.
Recifurile de corali acoperă 0,1% din fundul oceanului. Ele găzduiesc peste 25% din vietățile din apă, printre care pești și bureți de mare.
Din păcate, schimbările climatice distrug din ce în ce mai tare aceste habitate. Odată cu creșterea temperaturilor apelor, recifurile de corali încep să-și piardă culoarea și să moară. Acest lucru poate fi tragic pentru sistem, ei fiind responsabili de oxigenarea apei.
Coralii artificiali se vor înmulți mai rapid
“În spatele acvariului cu corali am construit laboratoare unde oamenii de știință să poată să-i studieze”, a declarat Pearce-Kelly.
Pentru a combate această tragedie, cercetătorii studiază noi specii de corali care să poată să reziste în fața temperaturilor ridicate. De asemenea, ei încearcă să manipuleze și să crească rata de reproducere a acestora. În prezent, coralii se înmulțesc doar o dată pe an.
“Este esențial ca progresul nostru să fie arătat publicului. Oamenii trebuie încurajați să creadă că putem să salvăm recifurile de corali”, a mai adăugat Pearce-Kelly. “Salvarea recifurilor de corali este țelul nostru.”