Un studiu derulat de 11 antropologi arată că smartphone-ul a devenit „locul în care trăim”. Că tinerii și copiii petrec foarte mult timp pe telefoane știam, însă din studiu reiese că smartphone-ul este o a doua casă și pentru adulți și persoane mai în vârstă.
Timp de 16 luni cei 11 antropologi au trăit în comunități din Africa, Asia, Europa și America de Sud, concentrându-se pe utilizarea smartphone-urilor în special de către adulți. Rezultatele studiului arată că utilizatorii de telefoane inteligente devin niște melci umani care își cară casele în buzunare. Asta în același timp în care au tendința de a ignora familia și prietenii în favoarea dispozitivului lor.
„Smartphone-ul nu mai este doar un dispozitiv pe care îl folosim, a devenit locul în care trăim. Partea inversă a relațiilor umane este că, în orice moment, indiferent dacă este vorba de o masă, de o întâlnire sau de o altă activitate comună, o persoană cu care ne aflăm poate dispărea, după ce „s-a dus acasă ” la smartphone-ul său. Acest comportament și frustrarea, dezamăgirea sau chiar ofensa pe care le poate provoca, sunt ceea ce numim„ moartea apropierii ”. Învățăm să trăim cu pericolul că, chiar și atunci când suntem fizic împreună, putem fi singuri social, emoțional sau profesional”, a spus, conform The Guardian, prof. Daniel Miller, cel care a condus studiul.
Cauza? Inima smartphone-ului
Dacă există o cauză specifică pentru această transformare, cercetătorii sugerează că pot fi aplicațiile de chat. Adică cele precum WhatsApp, pe care le numesc „inima smartphone-ului”. Pentru mulți utilizatori din majoritatea regiunilor o singură aplicație reprezintă acum cel mai important lucru pe care smartphone-ul îl face pentru ei. LINE în Japonia, WeChat în China și WhatsApp în Brazilia.
„Aceste aplicații sunt platformele în care frații se reunesc pentru a avea grijă de părinții vârstnici, părinții mândri trimit fotografii nesfârșite ale copiilor lor, iar migranții se reconectează cu familiile. Acestea sunt mijloacele prin care poți fi încă bunic, chiar dacă locuiești într-o altă țară”, se arată în studiu.
Dicționar
Antropologie: știință care studiază originea, evoluția și diversele tipuri fizice ale omului, în corelație cu condițiile naturale și social-culturale.