Invențiile au schimbat viața oamenilor. Nasturii, elemente mici, dar foarte utile
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre nasturi, acele elemente mici, dar de o utilitate foarte mare.
Când ne gândim la nasturi cel mai adesea ne vin în minte haine. În articolele vestimentare se regăsesc cel mai des. Deși nu ne dăm seama, viața noastră ar fi mult mai complicată dacă n-ar exista nasturi. Sau fermoare. Dar despre ele vom vorbi cu altă ocazie. Oamenii au avut nevoie dintotdeauna de un mod de a-și prinde hainele. Cu toate acestea, nasturele a fost folosit, la început, ca decorațiune, ca ornament.
Nu se știe cine a fost persoana care a inventat nasturele, însă se știe că civilizația Indus Valley a fost cea care a folosit primii nasturi, conform King and Allen. Bineînțeles că nasturii nu aveau forma pe care o cunoaștem astăzi. În jurul anului 2000 î. Hr. nasturii erau realizați din pietre, coji, cochilii sau metale precum cuprul sau fierul. Pe măsură ce timpul a trecut oamenii și-au dat seama că micul element pe care-l poartă pe post de broșă poate fi foarte util. A început să fie din ce în ce mai folosit ca element de fixare pentru haine, vechii romani folosindu-l în loc de ace.
Deși și-au dat seama de funcționalitatea pe care nasturii o au, a durat mult timp până ca nasturele să ia forma pe care o cunoaștem azi. Acum, se regăsesc fel și fel de nasturi, în mii de modele, forme și culori. Nici nu ne dăm seama cât de mulți există. Cu toate acestea cei mai cunoscuți și întâlniți rămân cei cu patru găuri, rotunzi și plați.