Astăzi lămurim dilema. Dacă copilul plânge îl luăm în brațe sau îl lăsăm în pătuț?
Pot să țin copilul în brațe ori de câte ori plânge? Asta e întrebarea tuturor mamelor. Cel puțin în prima lună după naștere. Da, și este bine? Experții le sfătuiesc pe mame să ignore criticile și să se documenteze bine. Astăzi lămurim dilema. Dacă copilul plânge îl luăm în brațe sau îl lăsăm în pătuț?
Majoritatea imaginilor care reflectă ideea maternității reprezintă femei cu copii în brațe. În mod inconștient presupunem că brațele unei mame sunt spațiul ideal în care bebelușii se odihnesc, se simt protejați și iubiți. Totuși, dacă le întrebăm pe mame de câte ori au auzit fraza: ”nu ține copilul atât de mult în brațe că îl obișnuiești rău”, cele mai multe ne vor spune că ”foarte des”.
Se pare că există o ”conspirație” împotriva bebelușilor. Este ca și cum a lua copilul mic în brațe este ceva deosebit de grav. Ar trebui să ne întrebăm serios ce înseamnă aceste concepte sau să ne întrebăm de unde au venit aceste idei atât de puțin apropiate de realitate?
Relație idilică între mamă și bebe
În cazul copiilor și în special al bebelușilor, relația cu mamele lor este idilică. De fapt, nu există fisuri. Ei nu au avut timp să cunoască dezamăgirile pe care îl avem noi adulții. De aceea, copiii au nevoie de îmbrățișări, dragoste și mângâieri. Aceste semne de afecțiune nu strică și nici nu creează viciu.
Cunoscutul pediatru Carlos González, autor al unui manual fantastic care explică în detaliu și din punct de vedere științific de ce puii de om au nevoie atât de mult de brațe și, de asemenea, de ce toți copiii cer să fie îmbrățișați. ”Pentru că au nevoie de ele. Din același motiv pentru care prietenii se îmbrățișează și iubiții se sărută. Ființele umane au nevoi emoționale, avem nevoie de prezența fizică, atenția și contactul fizic al celor dragi. Și această nevoie este deosebit de puternică în copilăria timpurie, deoarece copiii mici nu pot supraviețui fără părinții lor. Vin pe lume cu instinctul de a se relaxa fericit în brațele mamei și de a plânge disperați când mama pleacă”.
Nu încetați să aveți grijă de bebe
O mamă este în general însoțită de instinctul care îl completează pe cel al bebelușului și este acela de a-și satisface nevoile (de obicei sub formă de plâns). Cu toate acestea, multe mame se confruntă cu un zid terifiant: critica celor din jur. Multe sunt presate de mediu și încetează să aibă grijă de bebelușul lor atunci când acesta plânge, așa cum și-ar dori. Prin asta ignoră ceea ce le spune instinctul: să-i țină în brațe, să-i îmbrățișeze, să-l mângâie, să-l legene. Ce să faci în fața unor astfel de critici? Ignorați-le! Așa cum spune Carlos González: ”Din fericire aproape nimeni nu mai spune aceste prostii, dar dacă le auziți, ignorați-le! Nimeni nu ne poate forța să nu ne iubim copiii”.
Beneficiul psihologic
Faimosul pediatru ne spune clar ce este un beneficiu psihologic. ”Părinții sunt confortabili, și bebelușii, mai aveți nevoie de ceva? Uneori logica copleșitoare depășește cu mult orice teză atentă bazată pe mii de experimente”, a declarat Carlos González.
În cazul în care o mamă sau un tatăl dorește să aibă încă un argument care pare valabil în fața criticilor, poate spune întotdeauna că copiii care sunt în brațe pentru mult timp au mai puțini colici și plâng mai puțin, iar acest lucru este dovedit științific. Carlos González spune că această teorie este adevărată: ”În general, copiii care stau tot timpul lângă corpul mamei, în brațele ei, plâng foarte puțin. Este logic. Nu au multe motive să plângă”.
Medicul mai explică o serie de lucruri. ”Este important să evidențiem două aspecte: faptul că majoritatea copiilor lumii sunt aproape întotdeauna în brațe, deoarece obiceiul de a-i purta în căruț este nou, tipic societăților foarte moderne și ritmate în care liniștea și calmul au luat un scaun din spate. Pe de altă parte, este foarte important să treci în revistă ceva foarte evident, dar nu mai puțin important: dacă persoana care te iubește cel mai mult din lume te sărută și te îmbrățișează constant, ce motive ai avea să mai plângi?”
Mamelor, urmați-vă instinctul!
E amuzant cât de simplu lucrurile s-au schimbat progresiv de-a lungul anilor și și-au pierdut rațiunea de a fi. Data viitoare când vă întrebați ce să faceți cu bebelușul care plânge, amintiți-vă: ridicați-l, da, urmați-vă instinctele. Nu faceți nimic greșit, ci dimpotrivă, creați cu ceva la fel de simplu ca îmbrățișarea, o ființă umană plină de siguranță. Asigurarea că cineva la fel de important ca mama ta te iubește și te protejează este cel mai frumos lucru pentru bebe.