Pământul ar putea să aibă cinci straturi. Ce au descoperit cercetătorii
Pământul ar putea să aibă cinci straturi. Această descoperire ar putea să schimbe complet modul în care înțelegem planeta noastră în prezent. Aflați în continuare mai multe despre această descoperire.
Majoritatea oamenilor au învățat la geografie despre cele patru straturi ale Pământului. Ei bine, o echipă de cercetători australieni condusă de Jo Stephenson, un doctorand în seismologie al Universității Naționale Australiene din Canberra, este de părere că Pământul ar putea să aibă cinci straturi. Conform teoriei lui, nucleul ar putea ascunde un al cincilea strat misterios.
“Am găsit dovezi care indică o schimbare a structurii fierului. Acest lucru ne sugerează două evenimente de răcire în istoria Pământului”, a declarat Stephenson conform dogonews. “Detaliile acestui mare eveniment încă sunt învăluite în mister. Totuși, am reușit să mai adăugăm o piesă la puzzle atunci când vine vorba despre cunoștințele asupra nucleului Pământului.”
Nucleul Pământului se află la aproximativ 2.900 de kilometri adâncime. Acesta constă din două straturi diferite: nucleul exterior și cel interior. Nucleu exterior este format din metale lichide care ajung la temperaturi de până la 2.200 de grade Celsius. Nucleul interior este format dintr-o bilă solidă de fier și nichel. Se crede că temperaturile pot ajunge până la 5.400 de grade Celsius, adică temperatura suprafeței Soarelui.
Cercetătorii studiază Pământul cu ajutorul cutremurelor
După cum vă puteți da seama, este imposibil să faci experimente în aceste temperaturi extreme. Din această cauză cercetătorii se folosesc de semnale emise de cutremure pentru a studia interiorul planetei. Acestea își schimbă direcția și viteza în funcție de materialul prin care trec. De-a lungul ultimilor ani, cercetătorii au observat că undele seismice au un comportament bizar, dar consecvent, atunci când trec prin nucleul interior. Undele care circule dinspre nord înspre sud, adică paralele cu axa de rotație a Pământului, sunt mereu mai rapide decât cele care merg paralel cu ecuatorul. Acest fenomen este numit anizotropie.
În 2015, oamenii de știință de la Universitatea din Illinois și de la Universitatea Nanjing din China au făcut o nouă descoperire. Undele care treceau prin inima nucleului interior nu aveau aceeași viteză ca atunci când treceau prin restul nucleului interior. După mai multe cercetări, aceștia au observat că cristalele din exteriorul nucleului interior sunt aliniate dinspre nord înspre sud, în timp ce cele din interiorul nucleului interior sunt aliniate dinspre est înspre vest. Teoria lor a fost că interiorul nucleului interior este făcut dintr-un alt tip de cristal. O altă teorie a fost faptul că Pământul încă evoluează. Cercetările nu au continuat, însă.
Au studiat peste 100.000 de înregistrări
Aici intervine însă echipa lui Stephenson. Aceștia au adunat peste 100.000 de înregistrări cu unde care au trecut prin centrul nucleului. Mai apoi, aceștia au aplicat un algoritm care să determine ce se întâmplă în cea mai adâncă parte. “Ideea unui nou strat a fost propusă acum câteva decenii. Datele au fost însă neclare”, a explicat omul de știință.
La scurt timp, cercetătorii au aflat că inima nucleului nu mai este perfect paralelă cu ecuatorul. “Diferența este foarte mică, dar ar putea să ne explice ce se întâmplă în interiorul nucleului”, a adăugat Stephenson.
Oamenii de știință care au publicat această descoperire la sfârșitul anului trecut lucrează în prezent cu fizicieni de minerale pentru a determina compoziția interiorului nucleului interior. Aceștia sunt de părere că astfel putem înțelege mai bine cum este formată planeta noastră. Cine știe, poate în viitor manualele de geografie și de astronomie vor trebui modificate complet.