PULS 20, o premieră. Muzeul Național de Artă Contemporană din București vine la Timișoara
Dacă timișorenii nu au ajuns să-l viziteze până acum, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București vine la Timișoara. Kunsthalle Bega și Muzeul Național de Artă Contemporană prezintă PULS 20 – noi intrări în colecția MNAC, o expoziție curatoriată de Călin Dan, vineri, 14 mai, în intervalul orar 18.00 – 21.00.
PULS 20 prezintă la Kunsthalle Bega un număr de 148 de lucrări din achizițiile care au intrat în patrimoniul MNAC anul trecut. Este prima dată când Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) „iese” din casa sa, din aripa E4 a Palatului Parlamentului din Capitală, și vine la Timișoara, la Kunsthalle Bega.
„Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București împlinește 20 de ani. Douăzeci de ani sunt ca 20 de zvâcniri de puls în corpul unui muzeu tânăr. Căutând calea dezvoltării autonome, MNAC a trebuit să își hrănească identitatea cu materia grea a unei colecții moștenite de-a gata din timpuri când cuvintele contemporan și colecție aveau sensuri cu totul diferite. În câțiva pași precauți, MNAC și-a extins inventarul. Mai cu seamă anul trecut. Când un număr important de titluri (180 mai precis) au fost adăugate prin achiziție narațiunii în evoluție a culturii vizuale produse aici.
Se pot spune multe despre acest corpus de lucrări. Despre felul aproape miraculos în care el reușește să ilustreze 50 de ani de producție artistică locală. Despre fascinanta diversitate a personalităților reunite prin efortul remarcabil al unui juriu de specialiști cu o cunoaștere profundă a istoriei recente a artelor din România. Sesiunea de achiziții organizată de către MNAC în 2020, cu generosul sprijin al Ministerului Culturii, nu a fost doar un mecanism de politici culturale.
Muzeul Național de Artă Contemporană din București vine la Timișoara
Prin sinergia dintre o scenă artistică entuziastă (care a așteptat 12 ani acest moment de recunoaștere) și competența specialiștilor din muzeu și din jurul acestuia s-a născut un remarcabil act de curatoriat colectiv. Rezultatul este această expoziție, deschisă la sediul MNAC sub titlul După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări, și prezentată acum la Kunsthalle Bega sub un titlu mai adecvat: PULS 20.
Discursul curatorial din care s-a născut PULS 20 a fost unul organic. Expoziția se dezvoltă firesc, asemenea unei ființe vii. Prin acțiuni și re-acțiuni, prin provocări și răspunsuri. Printr-o continuitate procesuală fără precedent. Cel mai spontan proiect curatorial al Muzeului Național de Artă Contemporană își începe un bine meritat traseu național prin această generoasă invitație la Kunsthalle Bega”, transmite curatorul expoziției, Călin Dan.
Credite foto @ New Folder Studio
Dicționar:
curator – Curatorul este responsabil de colecția din expoziție sau din muzeu sau galeria de arta din subordinea sa. El o coordonează, alege lucrările expuse etc.
sinergie – acțiune simultană, îndreptată în același sens