Astăzi se sfârșește Ramadanul. Ce este acesta și câți îl serbează la noi
Astăzi se sfârșește Ramadanul. Asta înseamnă că musulmanii își încheie perioada de post. Aflați în continuare mai multe despre această sărbătoare, dar și despre câți musulmani există în România.
În lumea musulmană se încheie astăzi o perioadă foarte importantă a anului, și anume Ramadanul. În calendarul islamic, Ramadanul reprezintă cea de-a noua lună. În această lună, musulmanii de pe tot globul țin post asemănător cu cel al creștinilor.
Nu au voie să consume nimic în timpul zilei
Perioada de începere a Ramadanului diferă în fiecare an, în funcție de poziția lunii. Musulmanii nu au voie să mănânce, să bea apă sau alcool sau să facă orice ar însemna să introducă obiecte străine în corp pe timpul zilei. Noaptea le este permis să facă ce vor. Acest post durează 30 de zile, uneori durând doar 29.
Această perioadă de post are scopul de a-i învăța pe musulmani să fie credincioși și răbdători. Este, de asemenea, un moment de reculegere și de introspecție. Îi face să se gândească cum se simt cei care nu au ce să mănânce și îi ajută să nu devină lacomi.
Totuși, nu toată lumea ține post în Ramadan. La fel ca în postul creștin, copiii nu trebuie să-l respecte. Doar cei care au ajuns la pubertate trebuie să țină post. De asemenea, nici oamenii bolnavi și nici femeile gravide nu trebuie să respecte perioada de Ramadan. La fel și cei care călătoresc.
Situația se schimbă complet, însă, odată cu căderea nopții. Oamenii organizează mese mari alături de familie. Masa de după apusul soarelui se numește Iftar. De foarte multe ori, magazinele rămân deschise pe timpul nopții în perioada Ramadanului.
Ramadanul se încheie printr-un festival
Sfârșitul Ramadanului este sărbătorit prin unul din cele două mari festivaluri din lumea musulmană. Acest eveniment se numește Eid al-Fitr și durează trei zile. În această perioadă oamenii se întâlnesc, se roagă împreună și își fac cadouri unul la altul.
Conform unor statistici din 2020, în România se află 136.500 de musulmani. Aceștia reprezintă 0,65% din populația țării. Majoritatea acestora se află în Dobrogea, o regiune care s-a aflat sub stăpânirea otomană timp de 700 de ani. Se estimează că în prezent la noi în țară se află peste 80 de moschei.