Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Vombatidele, teroarea fermierilor australieni
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre vombatide, teroarea fermierilor australieni. Haideți să aflăm mai multe despre unul dintre cele trei animale marsupiale din Australia.
Vombatidele sunt unul dintre cele trei animale marsupiale mari din Australia. Drăguțul animal are o construcție masivă, o coadă extrem de scurtă și ochi și urechi mici. Nu vă lăsați însă păcăliți. Aceste ghemotoace adorabile pot ajunge până la 120 de centimetri lungime. Vombatidele sunt animale nocturne. Dieta lor este strict vegetariană. Principalele surse de hrană sunt iarba, interiorul scoarței de copac și diferite rădăcini.
Trăiesc în vizuine
Drăgălașii blănoși trăiesc în vizuini pe care le sapă cu ajutorul ghearelor lor puternice. Uneori, aceste vizuini pot deveni rețele complexe de tuneluri. Totuși, vombatidele obișnuit este un animal solitar, adică singuratic, și locuiește singur în vizuina sa. Alte specii de vombatide sunt mai sociale și trăiesc împreună în grupuri numite colonii.
Aceste animale sunt teroarea fermierilor australieni. Mulți le consideră paraziți din cauza faptului că sapă vizuini pe câmpurile ce urmează să fie cultivate. De asemenea, aceste vizuini pot atrage la rândul lor iepuri care pot pune în pericol recolta. Drept consecință vombatidele este vânat de către fermieri, uneori și doar de distracție. Din fericire, vombatidele obișnuit nu este pe cale de dispariție.
Există două tipuri diferite de vombatide
Vombatidele obișnuit are o blană închisă la culoare și un nas chel, asemănător cu cel de câine. Este foarte comun în zonele deluroase și împădurite din sud-estul Australiei și chiar Tasmania.
Vombatidele cu nas păros este mult mai social decât verișorul său. Acesta are o blană mătăsoasă, urechi ascuțite și un nas păros. Dimensiunea sa este mai mică decât cea a vombatidului obișnuit. Acesta trăiește în zonele aride din sudul Australiei, găsindu-se uneori chiar și în vestul țării.
Totuși, spre deosebire de cel normal, vombatidele cu nas păros este pe cale de dispariție. Acesta se mai găsește doar în rezervații naturale. Se crede că în prezent mai există doar 60 – 80 de specimene.
Precum celelalte animale marsupiale, vombatidele dă naștere unui singur pui sub-dezvoltat. Acesta urmează să fie ținut timp de cinci luni în “buzunarul” mămicii. Vombatidele normal ajunge la maturitate abia la 2 ani, în timp ce cel cu nasul păros ajunge la 3 ani.
Este urmașul celui mai mare marsupial din istorie
Ce este foarte interesant este faptul că vombatidele este rudă cu vombatidele gigant, o specie dispărută din Australia. Această specie este recunoscută ca fiind cel mai mare marsupial din istorie. Cei mai mai vombatizi puteau ajunge până la 1,7 metri înălțime și până la 3 metri lungime. Vă imaginați cum ar fi fost să călărim niște monștri blănoși și adorabili? Aceste vombatide gigante ar fi cântărit până la 2.500 de kilograme. Se crede că ultimul exemplar ar fi trăit pe Pământ acum între 15.000 – 46.000 de ani.
Curiozități despre vombatide
Fecalele vombatidelor sunt asemănătoare celor făcute de iepuri. Singura diferență este că cele ale vombatidelor au formă cubică.
Deși par grăsuțe și neîndemânatice, vombatidele pot alerga la fel de rapid precum noi, oamenii.