Marele dicționar Le Robert ne învață cum scriem „covid”. Și multe altele
De când s-a declanșat pandemia, noi cuvinte și-au făcut apariția în vocabularul nostru. Unul dintre cele mai folosite este legat de denumirea bolii cauzate de noul coronavirus. Ei bine, marele dicționar Le Robert ne învață cum să scriem corect cuvântul „covid”. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Le Robert este numele unei mari case de editură franceze care a fost creată în anul 1951 de către Paul Robert. Specializarea acesteia este publicarea de dicționare explicative ale limbii franceze. Există atât dicționare generale, cât și dicționare tematice. De asemenea, Le Robert are și dicționare școlare, structurate pe categorii de vârstă. Spre exemplu, dicționarul Le Robert Benjamin este adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între șase și opt ani.
Experții dicționarului Le Robert au anunțat introducerea de noi cuvinte pentru ediția din anul 2022. Pandemia cauzată de noul coronavirus a făcut să apară multe cuvinte noi și tot multe variante de a le scrie. În ceea ce privește cuvântul covid, pe acesta îl regăsim scris în mai multe forme. „Covid-19”, „COVID-19” sau „covid-19” sunt câteva dintre ele. Conform marelui dicționar cuvântul trebuie scris fără majuscule și cu literă mică, adică așa: „covid”.
Definiția pe care au dat-o cuvântului este următoarea: „boală infecțioasă și contagioasă cauzată de un coronavirus”. În timp ce dicționarul Le Robert consideră că scrierea în acest fel este corectă, dicționarul Larousse este de altă părere. El oferă mai multe variante, acceptându-se și formele „COVID-19” sau „Covid-19”.
Nici în ceea ce privește genul cuvântului cele două dicționare nu cad de-acord. Le Robert consideră că acest cuvânt este mai degrabă la masculin, iar Larousse este de părere că mai corect este genul feminin.
COVID-19 este un acronim în limba engleză dat de Comitetul Internațional pentru Taxonomic Virusurilor (ICTV). El a fost adoptat în luna februarie a anului 2020 de către Organizația Mondială a Sănătății, conform Agerpres.
Dicționar
Acronim: cuvânt format din prima sau primele litere ale cuvintelor dintr-o sintagmă, dintr-o expresie, dintr-un titlu etc.