Invențiile au schimbat viața oamenilor. Mașina de spălat haine, un obiect extrem de util
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre mașina de spălat haine, un obiect extrem de util fără de care ne-ar fi tare greu.
Hainele pe care le purtăm trebuie curățate, iar noi avem la dispoziție o mașină specială care face asta. Mașinile de spălat haine s-au modernizat și ele și sunt care mai de care mai deștepte. Chiar și copiii ar putea spăla haine cu ele și ar fi în siguranță. Totul e așa de simplu încât nici nu ne imaginăm cât de complicat ar fi ca aceste mașini să nu existe. Însă gândiți-vă că înainte ele chiar nu existau, iar oamenii trebuiau să-și spele hainele cumva. În special femeile, pentru că asta era o activitate pe care ele o făceau. La fel ca acum, de altfel.
Cum erau spălate hainele înainte să apară mașina de spălat?
Până să se știe de mașinile de spălat haine femeile spălau rufe manual. Mergeau la râu, puneau hainele în apă, pe pietre, și le loveau cu lemn sau alte ustensile pentru a scoate mizeria din ele. Această spălare manuală presupunea lovirea, frecarea și clătirea hainelor. Primul dispozitiv creat special pentru spălarea materialelor textile a fost placa de curățat rufe. Femeile o foloseau la râu, în locul pietrelor și apoi acasă în cada de spălat rufe.
Femeile care aveau un râu în apropiere erau norocoase. Cele care nu aveau o apă curgătoare trebuiau să facă opt – 10 drumuri pentru a aduce cât aveau nevoie. Apa adusă era încălzită, iar mai apoi pusă în cadă. Mai întâi se spălau hainele mai puțin murdare și după celelalte. După ce se spălau, hainele erau clătite de săpun în apă curată, iar apoi erau stoarse manual. Așadar, spălatul hainelor era o muncă grea care ocupa o zi întreagă din viața gospodinelor.
Cu timpul au început să apară fel și fel de mașini de spălat haine, dar nu arătau ca cele pe care le știm azi. Ele erau tot manuale, însă munca era puțin mai ușoară. Mașinile erau realizate din lemn și în interiorul lor erau palete care ajutau la învârtirea hainelor. Erau și ele destul de utile, mai ales că femeile nu mai erau nevoite să stea cu mâinile în apă atât de mult. Apoi a apărut o formă asemănătoare de mașină de spălat haine, dar care era de metal. Asta permitea să fie făcut un mic foc dedesubt, iar astfel apa era ținută caldă toată ziua.
Mașina de spălat electrică
Prima mașină de spălat haine electrică a apărut pe piață pe la începutul secolului al XVIII-lea. Ea a fost inventată în 1901 și a fost numită „The Thor”. A fost inventată de către inginerul Alva John Fisher, însă el nu a fost creditat pe bună dreptate. Oficiul de Brevete din SUA a demonstrat că a existat deja un brevet înaintea celui depus de Fisher, conform cineainventat.ro.
Acum pe piață există o mulțime de mașini de spălat haine, care mai de care mai inteligente. Au fel și fel de funcții, iar tot ce trebuie să facem este să punem hainele în ea, să adăugăm detergent în compartimentele speciale, selectăm programul și apăsăm un buton. Mașina le va spăla, le va clăti și le va stoarce foarte bine, iar când este gata tot ce avem de făcut este să uscăm hainele. Mai mult decât atât, acum există mașini speciale care fac asta. Sunt chiar și mașini 2 in 1. Adică le și spală și le și usucă. Așadar, putem spune, fără doar și poate, că mașina de spălat haine se numără printre invențiile care au schimbat viața oamenilor.