Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre ce face un anticar. Aflați mai multe despre o meserie care dă valoare obiectelor vechi.
Deși nu este foarte cunoscută, meseria de anticar este una de-a dreptul captivantă. Și ne-am dat seama de asta după ce am stat de vorbă cu Adrian Aron, un om care practică această meserie de 40 de ani. În primul rând l-am întrebat ce înseamnă, pe înțelesul vostru, al copiilor, să fii anticar.
„Anticar înseamnă să te ocupi cu valoarea și valorificarea unor obiecte care sunt prețioase însă, datorită trecerii timpului poate că valoarea lor a fost pierdută, uitată. Un anticar le redă această valoare prin faptul că un obiect poate fi mai rar, poate fi de o calitate deosebită. Un anticar poate să-i redescopere calitățile, să-i redescopere valoarea avută cu 100 de ani înainte, de exemplu.
Sunt obiecte de colecție, sunt obiecte decorative, din argint, din aur, obiecte lucrate în tehnici speciale, lucruri care poate că la un moment dat nu au mai fost așa apreciate, ori s-a uitat de ele. Însă pentru că ele inițial au fost de mare valoare, acum își redobândesc valoarea prin faptul că anticarul se ocupă de ele”, ne-a explicat Adrian Aron.
Pentru a profesa în acest domeniu nu este nevoie de o școală anume. De exemplu, poți fi medic și totodată anticar. Este nevoie de pasiune și de plăcerea de a descoperi lucruri noi. Mai multe despre cum poți deveni anticar ne-a povestit chiar Adrian Aron.
„În primul rând este nevoie de multă pasiune. Pasiunea de a le culege, de a le păstra, de a cerceta despre obiectele vechi și pasiunea de a împărtăși cu prietenii, cu alți colecționari, de a crea o legătură care este, aș putea spune, chiar internațională, chiar globală cu anticari, cu dealeri, cu colecționari din întreaga lume.
Școala se câștigă prin experiență în primul rând. Bineînțeles că este nevoie și de școală, de pregătire în domeniu, fie în domeniul economic, fie în domeniul artistic. Dar de obicei se naște din pasiune, care poate să apară și la doctori și la oameni de afaceri, și la profesori. Aceste pasiuni se nasc colateral cu meseria pe care o ai. Și din pasiunea pentru aceste obiecte de colecție sau decorative se poate naște această meserie de anticar”, explică Adrian Aron.
Copiii când sunt mici își doresc să profeseze în fel și fel de domenii, însă pe parcurs se răzgândesc și poate că o iau în cu totul altă direcție. Pentru Adrian nu a fost chiar așa. Ne-a povestit că de mic colecționează obiecte și chiar dacă studiile sale s-au axat pe altceva, tot la anticariat s-a întors.
„Eu colecționez de la 10 ani, poate și mai de demult. Cu sprijinul părinților și al bunicilor a început această pasiune. Apoi am făcut studii de științe economice, dar pasiunea a fost mai puternică și am preferat, după terminarea facultății, să fac această activitate pe cont propriu. Ești liber să cercetezi, să trăiești într-o lume deosebită, într-o lume artistică. Îți transformi de fapt viața prin această meserie. Există acest termen de „artă de a trăi”. Tocmai. A fi anticar înseamnă să trăiești într-o lume specială, deosebită. Atât prin faptul că ești înconjurat de lucruri deosebite, dar și de oameni deosebiți”, ne-a spus anticarul.
Așa cum spuneam încă de la început, Adrian practică această meserie de foarte mult timp. Are chiar și o galerie în centrul orașului Timișoara. „O practic de 40 de ani. Efectiv, ca o meserie. Galeria a fost deschisă, în mod oficial, acum 30 de ani. Dar e venită în urma unei experiențe pe care am dobândit-o de mic, în mijlocul familiei”, spune acesta.
Pasiunea de a colecționa obiecte vechi și de a cerceta despre ele a fost „învățată”, după cum ați văzut, în familie, în cazul lui Adrian. Având în vedere că este vorba despre obiecte pe care le strângi, l-am întrebat dacă această meserie poate fi una din tată-n fiu.
„Absolut. Această pasiune se poate naște cunoscând sau începând prin a colecționa. Dacă colecționezi filatelie, numismatică, deci de la timbre, monezi, ajungi ușor la obiecte decorative din argint, din metal, lucrate de anumite firme. Începi să colecționezi cărți, obiecte deosebite. Important e să nu strângi orice. Trebuie să treci prin filtrul unor standarde și calități. În momentul în care începi să colecționezi, începi să cunoști alți colecționari. Și începi să te împrietenești, să ai o relație de studiu profesională cu ei. Și în aceste condiții se poate ca în timp, în funcție de ce dorești tu să faci, această pasiune poate să devină o meserie. Ajungi să transformi pasiunea în meserie”, ne-a mai explicat anticarul.
Într-o galerie se găsesc foarte multe obiecte, iar noi am fost curioși să aflăm dacă Adrian le știe la toate povestea. „Da, sigur că da. Fiecare obiect provine dintr-o colecție, de la colecționari, din familiile unor colecționari. Fiecare obiect în sine își are istoria lui. Noi nu luăm orice fel de obiecte în galeria noastră, ci luăm numai obiecte deosebite, putem spune aproape unicate. Majoritatea sunt unicate”, a mai explicat anticarul.
Deși are foarte multe obiecte, de la tablouri și până la piese de mobilier, Adrian nu are o piesă preferată, nu se poate hotărî. „Mi-e greu să spun. La ora actuală sunt multe piese deosebite în galerie. De la un serviciu de tacâmuri de 120 de ani până la picturi celebre. Argintul este foarte la modă și la noi în țară și internațional. Avem multe obiecte, n-aș putea spune unul anume că acesta este cel mai deosebit”.
Cel mai în măsură să ofere sfaturi despre această meserie este chiar Adrian Aron. Asta deoarece practică anticariatul de foarte mulți ani și, cum se spune la noi, știe „cu ce se mănâncă”. „Sfatul meu este ca oricine să își urmeze pasiunea. Fiecare are pasiunea lui. Unii au ca pasiune fotbalul, unii medicina, unii au pasiunea de a cunoaște istoria. Pot să recunosc că, în primul rând, ca să faci meseria de anticar, indiferent că ești inginer, medic, om de afaceri, trebuie să fii pasionat de istorie și de obiectele vechi.
Pentru că în meseria de anticar ajungi să cunoști și să ai obiecte poate și de 400 – 500 de ani vechime. Și atunci trebuie să știi exact să le încadrezi. În ce curent, în ce perioadă, ca să știi în funcție de asta cât este de interesant, cât de mult corespunde stilul obiectului cu perioada respectivă. Sunt foarte multe lucruri de știut și, de aceea, este bine să ai noțiuni foarte solide de istorie. Deci cineva căruia îi place istoria e cu deja un pas frumos înainte în de a deveni colecționar și, poate, anticar”, încheie Adrian.
Pentru cei care sunteți din Timișoara, sau plănuiți să faceți o vizită acolo, puteți admira pe viu obiectele din galeria lui Adrian Aron. Se numește Andreas Antik și o găsiți în Piața Unirii, nr. 2, la etajul 1, deasupra Pizzeriei Pinocchio. Programul de funcționare este următorul: de luni până vineri între orele 10,00 – 17,30, iar sâmbăta între orele 10,00 – 13,00.
Pentru a afla mai multe despre această meserie vă invităm să urmăriți, pe canalul nostru de YouTube, întregul interviu cu Adrian Aron.
Colateral: lăturalnic, secundar;
Filatelie: colecționare (și studiere) a mărcilor poștale;
Numismatică: disciplină auxiliară a istoriei care se ocupă cu studiul monedelor și medaliilor (vechi).
[foogallery id=”33660″]