Zeci de morminte rare descoperite de arheologii din Egipt
Zeci de morminte rare au fost descoperite de arheologii din Egipt în timp ce făceau săpături în Delta Nilului. Acestea datează din perioada dinaintea apariției regatelor faraonice ale Egiptului, adică acum mai bine de 5.000 de ani. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Numărul total de morminte descoperite este de 110. Nu toate arată la fel și nu toate datează din aceeași perioadă. Ele provin din trei civilizații diferite: civilizația Egiptului de Jos, cunoscută sub numele de Bhutto 1 și 2, civilizația din Naqada III și civilizația de tranziție numită perioada Hyksos. Dr. Mustafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem de Antichități, a declarat că această descoperire este o importantă adăugare istorică și arheologică a sitului. Printre mormintele găsite se află 68 care datează din perioada civilizației Egiptului de Jos, cinci morminte din epoca lui Naqada III și 37 de morminte din epoca lui Hyksos, conform Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.
Detalii despre fiecare categorie de morminte descoperite
Dr. Ayman Ashmawi, șeful sectorului antichităților egiptene la Consiliul Suprem de Antichități, a oferit detalii despre cele 68 de morminte. Acestea sunt gropi în formă ovală tăiate în stratul nisipos al insulei și conțin oameni îngropați într-o poziție ghemuită. Majoritatea fuseseră puși pe o parte și cu capul îndreptat spre vest. Arheologii au mai descoperit și rămășițe unui bebeluș care a fost îngropat într-o vază de ceramică din perioada Bhutto 2. Pe lângă asta s-a mai găsit o mică oală de ceramică sferică.
Dr. Ayman Ashmawi a spus că cele cinci morminte, care datează din perioada Naqada III, sunt, de asemenea, gropi în formă ovală tăiate în stratul nisipos al insulei. Două morminte aveau laturile, fundurile și acoperișul acoperite cu un strat de lut. În interiorul gropilor, s-a găsit o colecție de mobilier funerar distinctiv pentru această perioadă, precum ghivece cilindrice și triunghiulare.
Dintre celelalte 37 de morminte, majoritatea sunt gropi semi – dreptunghiulare a căror adâncime variază între 20 cm și 85 cm. Cei decedați au fost puși într-o poziție normală, pe spate și cu capul îndreptat în partea de vest. În urma săpăturilor s-au mai descoperit o colecție de cuptoare, sobe, rămășițe de clădiri și veselă. De asemenea, au fost găsite și amulete, dintre care unele erau realizate din pietre semiprețioase și ornamente, cum ar fi cercei.
Dicționar
Sit: șantier unde au loc săpături și cercetări arheologice;
Amuletă: mic obiect căruia vechi superstiții îi atribuie puterea magică de a aduce noroc; talisman.