Totul despre berze, păsările despre care se spune că aduc bebeluși
Odată cu venirea primăverii și cu creșterea temperaturilor își fac apariția și păsările care au fost plecate în țările calde. Astăzi vă spunem totul despre berze, păsările despre care se spune că aduc bebeluși. Ele s-au întors la noi în țară și se pregătesc să devină părinți.
La noi în țară trăiesc două tipuri de berze. Cea albă, care predomină și pe care o vedem pe stâlpii de curent, și cea neagră, căreia nu-i prea plac oamenii. Ea stă mai mult prin păduri. Chiar recent câteva berze negre au fost văzute pe iazurile Axinte și Cal Alb din județul Botoșani. „Ciocania nigra (barza neagră), prezentă în România doar în perioadele de cuibărit, este o specie retrasă, preferând pădurile bătrâne din zonele joase, de luncă din apropierea lacurilor, râurilor sau a terenurilor mlăștinoase. Este o specie mult mai rară și mai retrasă, comparativ cu barza albă. Evită complet prezența umană, astfel că și cele mai mici intervenții (în special activități în zona cuibului), pot avea efecte catastrofale asupra succesului de cuibărit”, au scris reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Botoșani într-o postare pe Facebook.
Berzele albe, cele mai întâlnite de la noi din țară
Barza albă este o specie de pasăre de talie mare, iar masculii și femelele au același colorit. Corpul acestora măsoară în jur de 95 – 110 cm și greutatea medie este de 2,4 – 4,4 kg. Denumirea vine din limba latină, unde cuvântul „ciconia” înseamnă „barză”. La noi în țară berzele vin în perioada de cuibărit, adică sosesc prin luna martie și pleacă pe la începutul lunii septembrie. Pentru berze „țările calde” în care pleacă pe perioada iernii reprezintă Africa sub – sahariană.
Berzei albe îi place să stea printre oameni, drept pentru care se cuibărește pe stâlpii de curent. Îi plac în special zonele umede și cele bogate în fânețe și pajiști sau terenuri agricole. Asta pentru că ea este o specie carnivoră și se hrănește cu viețuitoare. Îi plac șoarecii, șopârlele, șerpii, amfibienii, dar și păsările de talie mică cum sunt puii. Dacă cuibărește într-o zonă umedă nu refuză să mănânce și pești sau nevertebrate acvatice, cum sunt moluștele sau crustaceele.
Populația globală este estimată la 700 000 – 704 000 de indivizi. Cea europeană cuibăritoare este estimată la 224 000 – 227 000 de perechi. În România, estimările arată o populație de aproximativ 5 000 – 6 000 de perechi cuibăritoare. Având o populație atât de mare și un teritoriu de răspândire imens, specia este clasificată ca „Risc scăzut”. Tendința populațională în Europa este considerată crescătoare. Și în România tendința populațională este crescătoare, conform Societății Ornitologice Române.
Puii de barză vin pe lume la noi în țară
După cum spuneam, berzele vin la noi în țară în perioada de cuibărire. Iar acest lucru este unul de care ne putem bucura. Berzele nu clocesc în timp ce sunt plecate în țările calde, ci o fac aici, la noi. Asta ne oferă ocazia de a vedea, a auzi (fiindcă fac gălăgie când le este foame) și de a admira puii de barză. Perioada de reproducere a berzelor începe pe la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Femela este cea care depune ouăle, de obicei patru, iar apoi ambii părinți le clocesc timp de 33 – 34 de zile. Puii pot zbura după 58 – 64 de zile. Puii de barză se diferențiază de părinți prin faptul că au ciocul negru și nu roșu, ca al berzelor adulte.
Ceea ce este cu adevărat interesant este că berzele nu uită de unde pleacă. Ele își construiesc cuiburile, din crengi sau alte resturi vegetale, iar apoi le refolosesc. Mai simplu spus, în fiecare an cuiburile sunt folosite din nou și de cele mai multe ori de către aceeași pereche de berze.