Cum îi motivăm pe copii să economisească? Educația financiară pentru copii este foarte importantă încă de la vârste mici întrucât îi învață cum să se descurce mai târziu în viață, păstrându-și independența materială. E util ca orice părinte să îi explice copilului său deciziile pe care le ia în viața de zi cu zi, atunci când acestea implică o plată în bani. Educația financiara timpurie a unui copil este la fel de importantă precum cei șapte ani de acasă.
Pentru a reuși să economisească, copiii au nevoie să afle cum să obțină bani. Astfel, principalele surse de venit ale unui copil pot fi cadouri în bani primite cu diverse ocazii de la cei dragi, alocația, bursele școlare, premii în bani obținute la concursuri școlare sau extrașcolare, banii de buzunar primiți periodic (la vârste mai mari), bani obținuți de cei mici, drept răsplată, atunci când realizează diverse sarcini în gospodărie sau oferă ajutor unei persoane aflate în nevoie.
Pentru a-l face pe un copil să înțeleagă cât e de important procesul de economisire, putem să îi citim, încă de la vârste mici, povești sau poezii cu tâlc, potrivite vârstei sale, pe care apoi să le discutăm cu el și să ne asigurăm că a înțeles bine morala. O astfel de poezie ar putea fi ,,Balada unui greier mic’’, scrisa de George Topârceanu. Copilul va înțelege cât este de important să se pregătească și pentru zile mai puțin fericite și să aibă o rezervă materială care să îi asigure existența în astfel de momente.
De asemenea e bine ca părinții să le explice copiilor modul în care analizează și iau deciziile atunci când fac achiziții, să le explice de ce e important să nu meargă la cumpărături flămânzi și fără a avea o listă cu lucrurile de cumpărat, de la care să nu se abată.
De mici, copiii trebuie stimulați pentru a deveni mai răbdători. Un test bun pentru a verifica și a îmbunătăți capacitatea de amânare și autocontrol a unui copil este testul bezelei. Acestuia i se dă o bezea sau o ciocolată și i se spune că, dacă așteaptă 15 minute pentru a o mânca, va mai primi încă una drept recompensă. Astfel, el înțelege că așteptarea este răsplătită și că e bine să fie chibzuit înainte de a cheltui/consuma ceva.
Copiii își imită părinții
Cel mai bun mod de a îi motiva pe copii să economisească rămâne însă exemplul dat de părinți. Se știe că micuții îi imită foarte mult pe aceștia. De aceea e benefic să îi vadă pe părinți cum analizează înainte de a cumpăra ceva. Copiii înțeleg așa care este diferența dintre nevoie și dorință. E bine să îi observe pe părinți cum studiază cel mai bun preț/ofertă atunci când cumpăra ceva. Astfel învață să nu cumpere sub impulsul momentului.
Totodată e bine ca adulții să le explice că pot face economii și atunci când folosesc cumpătat resursele de apă, curent, gaz, că lucrurile nu se aruncă decât atunci când nu mai pot fi reutilizate în alte scopuri sau moduri. Părinții să le arate copiilor și cum își împart veniturile pe destinații, pe cheltuieli lunare, economisire, donații. În acest sens, la vârste mai mari, adulții le pot aloca săptămânal sau lunar copiilor un buget, învățându-i, prin exemplul personal să nu cedeze primului impuls și să le explice cum, prin utilizarea eficientă a acestuia, pot mări suma inițială.
Investiția în educație, un aliat de nădejde
Pentru a-l încuraja să economisească, un copil are nevoie de o pușculiță în care să adune banii iar apoi, să fie învățat cum să îi aloce cât mai eficient pentru diverse utilizări ulterioare.
E bine ca cei mici să învețe de la părinți că cea mai bună investiție este în educație. Dobândind noi competențe, pot să câștige mai eficient și să investească ulterior, inteligent, o parte din sumele economisite.
Motivându-i încă de mici să învețe cum și de ce e bine să economisească, îi ajutăm pe copii să își construiască, pas cu pas, independența financiară la maturitate.
Dicționar:
A motiva – a aduce explicații în favoarea unei acțiuni;
Alocație – sumă de bani primită de la stat pentru un anumit scop (aici pentru creșterea copilului);