Insectele vor face parte din alimentația noastră. Deja se întâmplă la Iași
Insectele vor face parte din alimentația noastră. Comisia Europeană a aprobat utilizarea acestora în prepararea diferitelor alimente. Aflați în continuare mai multe despre această decizie dar și despre noua invenție realizată de câțiva studenți din Iași.
Deși pentru unii ar putea fi dezgustător, insectele vor face parte în curând din alimentația noastră. Comisia Europeană a autorizat introducerea insectelor pe piața alimentară. Statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou. Astfel, oamenii vor putea să consume în curând insecte sub formă de gustări sau drept ingrediente la diferite produse alimentare.
Insectele sunt o sursă alternativă de proteine. Acestea sprijină tranziția Uniunii Europene către un sistem alimentar mai durabil și mai puțin poluant. Nu este un secret faptul că industria alimentară este una dintre cele mai poluante din lume.
Ba chiar mai mult, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, insectele sunt o sursă foarte sănătoasă și foarte nutritivă de proteine, vitamine, fibre și minerale. Să nu fiți surprinși dacă în câțiva zeci de ani fermele de animale vor fi înlocuite cu cele de insecte.
Pâine făcută din greieri
Câțiva tineri din Iași au văzut această veste ca pe o oportunitate să revoluționeze alimentația din România. Aceștia au găsit o modalitate de a crea un nou produs, o făină făcută din greieri.
Tinerii inventatori sunt studenți la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași. Alături de profesorul lor studenții au obținut din această făină din greieri diferite produse de panificație care ar putea ajunge în curând pe rafturile magazinelor.
Până acum ieșenii au copt cozonaci, păscuțe și chiar diferite sortimente de pâine. Toate aceste alimente au fost produse cu ajutorul făinii create de ei.
Această idee le-a venit atunci când învățau pentru lucrarea de diplomă. În momentul de față făina este doar un prototip și are scop de cercetare. Totuși, atunci când magazinul din cadrul universității va fi deschis, ceilalți studenți ieșeni vor avea ocazia să guste alimentele făcute din noua lor invenție.
Are același gust
Experții sunt de părere că gustul greierilor este neutru. Are același gust ca o pâine obișnuită. În cazul în care nu știi că este făcută din greieri s-ar putea să nici nu simți vreo diferență. Ba chiar mai mult, pâinea din făină de greieri este mult mai hrănitoare.
„Pâinea din făină de greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grâu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe.
Şi, bineînţeles, apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten.
Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru.