Invențiile au schimbat viața oamenilor. Istoria și evoluția soneriei
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre sonerie și evoluția ei de-a lungul anilor.
Soneria este acel dispozitiv pe care îl apăsăm pentru a anunța pe cineva că am ajuns. Deși putem face acest anunț înainte de a ajunge, prin trimiterea unui mesaj pe telefon, soneria rămâne utilă. La noi nu vin doar prietenii sau cunoștințele, ci și persoane străine care nu au neapărat numărul nostru de telefon pentru a ne suna. Și cel mai simplu mod de a te anunța că au ajuns la tine este să apese un buton. Înainte de asta oamenii fie băteau la ușă, fie strigau. Deci, fără doar și poate, soneria este una din invențiile care au schimbat viața oamenilor.
Prima sonerie a fost considerată cea realizată de inventatorul scoțian William Murdoch. În anul 1817 el și-a instalat în casă mai multe dispozitive inovatoare, printre care și un clopoțel care funcționa folosind un sistem de tuburi cu aer comprimat, scrie Elmark.
Evoluția soneriei
Mai târziu această invenție s-a dezvoltat și au început să apară soneriile mecanice. Ele funcționau trăgând de un fir. Cel mai probabil astfel de sonerii ați văzut în filmele vechi. Undeva prin anul 1831 Joseph Henry, un alt inventator, a realizat un dispozitiv de sonerie care putea fi folosit cu ajutorul unui fir electric. Pe la începutul secolului XX soneriile electrice erau deja folosite foarte intens în multe orașe din Europa de Vest.
Între timp tehnologia a evoluat, iar soneriile au fost îmbunătățite și ele. Spre exemplu, soneria wireless este una din cele mai interesante invenții. Butonul pe care musafirii vor apăsa poate fi pus la poartă sau la ușă, iar soneria propriu-zisă care vă anunță că a venit cineva se pune în casă. Soneriile wireless sunt foarte utile deoarece nu mai este nevoie de un fir electric care să lege cele două componente (buton + sonerie).