Copii solitari, egoişti sau răsfăţaţi. Ce spune știința despre copiii unici la părinţi?
Întotdeauna copiii singuri la părinți au fost considerați, solitari, răsfățați și egoiști. Diverse studii au arătat, însă că preșcolarii care sunt copii singuri la părinți au același număr de prieteni ca și cei cu frați. Iată ce spune știința despre copiii unici și prejudecățile sociale.
Potrivit Institutului Național de Statistică Spaniol (INE), numărul copiilor născuți de o femeie este de 1,34. O tendință care continuă să scadă an de an. Cuplurile cu un singur descendent reprezintă în prezent 30%, în timp ce cei care aleg să aibă trei copii sunt doar 4%. Cu toate acestea, numai copiii unici continuă să fie victime ale prejudecății, în ciuda faptului că familiile ”cu un singur copil” sunt deja majoritare.
Singur, introvertit, egoist, supra protejat, capricios, cu dificultăți de socializare, răsfățat. Ce este adevărat în toate acestea și ce dovezi științifice avem pentru a le verifica? Există multe studii care pun la îndoială majoritatea acestor prejudecăți. Cercetătorii confirmă faptul că a crește cu sau fără frați nu este nici mai bun, nici mai rău. Acest lucru ține doar de părinții care decid să aibă un singur descendent.
Psihologul american Susan Newman, specialist pe această temă și autorul cărții Educating an only child (Educand un copil unic), a precizat într-unul din textele sale: „În ultimii 30 de ani, multe studii au infirmat ideea că este mai bine sau chiar necesar pentru copii au frați și surori. Frații nu sunt de ajutor automat, nu sunt un panaceu pentru problemele de comportament și nu sunt neapărat o rampă de creștere emoțională și socială. Nici nu sunt o garanție a copilăriei îmbogățite. “
În timp ce mulți susțin că creșterea fără frați poate încuraja și aprofunda aceste trăsături, acest nou studiu nu a găsit dovezi despre copiii singuri la părinți că ar fi mai narcisiști decât cei cu frați și surori. Un sondaj inițial efectuat pe 556 de participanți a constatat că oamenii, chiar și copiii înșiși, tindeau să vadă copiii singuri ca fiind mai narcisiști decât cei cu frați. Cercetătorii au analizat apoi datele la nivel național în Germania.
Studiul a inclus 233 de copii unici și 1.577 de persoane cu frați. Scorurile trăsăturilor narcisiste pentru cei singuri nu au fost semnificativ diferite de ale celor cu frați. „Am analizat un set de date. Am luat în considerare confuzia potențială și am făcut distincția între admirație și rivalitate ca două dimensiuni principale ale narcisismului. Cu toate acestea, rezultatele indică faptul că singurii la părinți nu sunt mai narcisiști decât ceilalți”, au remarcat cercetătorii.
Sunt mai deștepți?
Da, dar nu. Ce înseamnă asta? Ei bine, pe de o parte, diverse studii au arătat că unicii la părinți tind să fie mai inteligenți și să obțină rezultate academice mai bune decât cei cu frați. De fapt, o analiză a 115 studii care examinează nivelul de inteligență al persoanelor cu și fără frați a concluzionat că copiii unici la părinți obțin rezultate academice mai bune decât persoanele cu mai mulți frați sau cu un frate mai mare. Singurele grupuri care au obținut rezultate mai mari în ceea ce privește inteligența și rezultatele academice decât copiii singuri au fost primii născuți și cei cu un singur frate mai mic.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți săptămânal rubrica noastră despre meserii cool pentru a învăța ceva nou.
Dicționar:
Eșantion: grup de persoane care reprezintă o categorie de oameni care sunt chestionați în cercetare.