Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Georgia, țara de origine a europenilor. Haideți să aflăm mai multe despre una dintre cele mai interesante țări din lume.
Georgia, sau Sakartvelo cum este numită de localnici, este o țară cu o populație de aproximativ 3,5 milioane de locuitori din estul Mării Negre. La nord se învecinează cu Rusia, la est și la sud-est cu Azerbaidjan și la sud cu Armenia și Turcia.
Frumoasa țară asiatică este în mare parte muntoasă, fiind acoperită de Munții Caucaz. Climatul este cald și plăcut, mai ales în zona Mării Negre. Capitala țării este Tbilisi, un oraș cu o populație de 1,2 milioane de oameni. Tbilisi este capitala Georgiei de peste 1500 de ani, fapt ce o face una dintre cele mai vechi capitale din lume.
Locația și terenul divers oferă o varietate imensă de peisaje. Mai mult de o treime din țară este acoperită de păduri. Acestea se află în mare parte în partea vestică a țării. Partea estică nu este la fel de împădurită. Aici predomină stepele.
Printre animalele ce pot fi descoperite în Georgia se numără porcii mistreți, căprioarele caucaziene, urșii bruni, râșii, lupii, vulpile, șacalii, iepurii și veverițele. În zonele mai joase există și ratoni, nutrii și dihori. Râurile și Marea Neagră sunt pline de pești.
Istoria Georgiei este extrem de bogată. Au fost descoperite rămășițe umane de acum 1,7 milioane de ani. Acest lucru ne arată că Georgia este țara de origine a europenilor. Se crede că oamenii veniți din Africa au trecut prin Georgia înainte să populeze continentul nostru.
Georgia este de asemenea una dintre cele mai vechi surse de vin din lume. Se crede că văile extrem de fertile din Caucazul Sudic sunt prima zonă unde s-a cultivat vița de vie. Oamenii din zonă făceau vin acum 8.000 de ani.
De-a lungul istoriei Georgia a fost o locație foarte strategică. Drumul Mătăsii care conecta India, Asia centrală și Europa trecea prin țara de origine a europenilor. Acest lucru i-a ajutat pe georgieni din punct de vedere economic, civilizația dezvoltându-se foarte mult.
Apogeul Regatului Georgiei a fost între secolele XI – XIII sub regina războinică Tamar. Pe atunci Georgia se întindea de la Marea Neagră până la Marea Caspică. Georgia era considerată drept un centru cultural și economic al regiunii. Printre alți conducători notabili se numără David al IV-lea și Giorgi al V-lea.
Prima republică Georgiană a fost întemeiată în anul 1918. Aceasta era foarte progresivă pentru acele vremuri. A fost una dintre primele țări unde femeile aveau drept de vot. Din păcate, Georgia a fost ocupată de Rusia Sovietică în anul 1921. De atunci a făcut parte din Uniunea Sovietică sub numele de Republica Socialistă Sovietică Georgiană până în anul 1991 când și-a câștigat independența.
Populația din Georgia este predominant georgiană, sau Kartveli cum se numesc ei. Există însă și minorități din toată zona Caucazului. Printre acestea se numără armenii, rușii și azerbaidjenii.
Limba georgiană are propriul său alfabet nemaiîntâlnit niciunde altundeva. De asemenea, în Georgia mai există și alte câteva dialecte caucaziene. Multe dintre acestea nu sunt, însă, scrise.
Religia oficială a Georgiei este Biserica Ortodoxă Georgiană, o ramură a Bisericii Ortodoxe de Est. De asemenea, în țară mai pot fi întâlniți musulmani, ortodocși ruși, catolici și comunități evreiești.
Peste jumătate din populație trăiește în zonele urbane. Majoritatea acestora se află de-a lungul Mării Negre. Capitala este Tbilisi, un oraș foarte istoric plin de monumente dar și de clădiri moderne. Alte orașe majore ale țării sunt Kʿutʿaisi, Rustʿavi, Sokhumi și Batʿumi.
Nivelul de educație din Georgia este destul de ridicat. Universitatea din Tbilisi a fost fondată în 1918. În prezent educația este gratuită și chiar obligatorie pentru copii cu vârste între 6 – 18 ani. În anul 2001 doar 47 de mii de copii nu au participat la școala primară.
Taxele asigură locuitorilor educație gratuită, asigurare medicală, cazare gratuită sau la preț redus la azilurile de bătrâni și vacanțe. Pe plan medical Georgia se clasează destul de sus printre fostele țări sovietice. Republica este cunoscută drept un centru de sănătate, în Georgia găsindu-se un număr mare de izvoare minerale terapeutice.
Cultura georgiană datează încă de acum mii de ani. Influențele primite de-a lungul timpului au creat o cultură exotică, misterioasă și unică în lume. Oamenii sunt extrem de ospitalieri și toleranți, musafirii fiind considerați de către localnici un dar de la Dumnezeu. Aveți toate motivele să vizitați țara de origine a europenilor.
Printre formele de artă predominante în Georgia se numără muzica, dansul, olăritul și arhitectura. Se spune despre muzica georgiană că este una dintre cele mai complexe din lume. De asemenea, literatura are o mare istorie în țară. Aceasta și-a pus bazele deja în secolul al V-lea d.Hr. Prima formă de literatură a venit sub scrieri religioase, ca mai apoi să se transforme în legende despre eroi.
În Georgia există peste 100 de muzee, 20 dintre acestea aflându-se chiar în Tbilisi. Cel mai mare muzeu este Muzeul Național Georgian și a fost fondat în anul 1852.
Sursă foto: pinterest.com, pixabay.com