Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, noi prevederi ale ordinului comun
În 5 mai se termină vacanța, iar copiii încep școala. Ideal ar fi să o facă fizic, însă în unele localități acest lucru nu este posibil. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, noi prevederi și modificări ale ordinului comun. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune care sunt.
Participarea elevilor la școală se va face după două scenarii și anume:
Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. Doar cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Asta dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
Scenariul 2:
Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
Participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
După acest scenariu se va merge în cazul în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.
Orele remediale
S-au făcut modificări și la articolul din ordinul comun care vorbește despre orele remediale. „Este permisă organizarea orelor remediale, cu prezența fizică, în unitățile de învățământ, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină. Sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2. Respectiv distanțare corectă, aerisirea frecventă a spațiilor, respectarea normelor de igienă. Și purtarea obligatorie a măștii de protecție”, se arată în ordinul comun de ministru.
La același articol se mai adaugă două alineate și anume:
Alineatul 7: Este permisă participarea preșcolarilor/elevilor din învățământul special, cu prezența fizică, la nivelul tuturor grupelor/claselor, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este declarată starea de carantină, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, repectiv, distanțare adecvată, respectarea normelor de igiena și asigurarea ventilării regulate a spațiilor;
Alineatul 8: Personalul didactic/nedidactic și personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ prevăzut la alin (7) are obligația să poarte mască în permanență în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor atât în interior cât și în exterior, precum și în sălile de clasă, cu excepția situațiilor în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere și vor evita în permanență contactul față în față cu copiii la o distanță mai mică de 2 m.