Asociația De-a Arhitectura lansează o provocare pentru tinerii de peste 13 ani
Asociația De-a Arhitectura și UrbanEye Film Festival lansează o provocare numită #DeaArhitecturaAcasa „Case de film”. Tinerii cu vârsta de la 13 ani în sus și oamenii creativi, iubitori de filme și pasionați de arhitectură sunt invitați să participe până în 7 mai. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Această provocare a Asociației De-a Arhitectura face parte dintr-o serie de provocări, ea fiind cea cu numărul 12. Ce aveți de făcut ne spun chiar cele care au gândit-o. „Ne-am gândit că ar fi o provocare interesantă pentru tineri să îmbine pasiunea pentru film și cea pentru arhitectură. Să își exercite creativitatea și să caute, astfel, să descifreze mediul construit și multele moduri în care oamenii îl utilizează.
«Case de film» îi invită pe tineri să aleagă un film sau un serial favorit și să reinterpreteze afișul acestuia, punând accent pe un obiect de arhitectură reprezentativ care i-a marcat din film. Tinerii pot, de asemenea, să aleagă o clădire care îi atrage și să improvizeze o poveste în jurul acesteia realizând și afișul filmului imaginar. I-am invitat să vadă clădirea aleasă ca pe un personaj în sine, cu viața pe care o conține sau cu întâmplările pe care le influențează. Sau, invers, să transforme clădirea într-o oglindă a peripețiilor personajelor. Și, astfel, să înțeleagă construcțiile și «dincolo de ziduri» (și de funcțiunea lor strictă). Ca elemente active, cu personalitate, cu rol dinamic și surprinzător în viața orașului”, spun creatoarele provocării. Este vorba despre arhitectul Cristina Dumitrescu și arhitectul Monica Popescu.
Proiecție online de film documentar
La finalul activității propuse va avea loc proiecția online a filmului documentar „Blocul” (2016). Filmul poate fi vizionat pe 15 mai, între orele 18,00 și 24,00. De regie și imagine s-a ocupat Maria Șalaru, iar de editare și regie montaj Ileana Szasz. După vizionare va urma o discuție pe marginea filmului prezentat.
„Ne-am bucurat, cu ocazia provocării lansate tinerilor de De-a Arhitectura, să reînnodăm colaborarea cu asociația și să oferim, împreună cu Maria, o ocazie în care să redeschidem discuția, alături de tineri, despre locurile în care trăim. Dintotdeauna cinematografia a avut ca inspirație viața oamenilor. Iar filmele, la rândul lor, au contribuit la modelarea percepției pe care o avem despre oraș și mediul construit”, a spus Monica Sebestyen, co-directoare a UrbanEye Film Festival, partenerul provocării.