Teatrul Odeon sărbătorește Ziua Internațională a Dansului
Deși este al doilea an la rând în care teatrele sunt închise, Teatrul Odeon sărbătorește Ziua Internațională a Dansului, online. Sunteți așteptați să vizionați un nou episod al emisiunii Dialoguri Teatrale @Odeon. Acesta se va difuza joi, 29 aprilie, ora 11,00. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Până să vină pandemia, în fiecare an dansul era sărbătorit prin diverse evenimente. Tradiția dansului la Odeon a început undeva prin anii 1990. Atunci teatrul a găzduit „Centrul de Expresie Artistică”, o alternativă la spectacolele de teatru. Odată cu Stagiunea 2001 – 2002, când coregraful și dansatorul Răzvan Mazilu a inițiat programul „Dans la Odeon”, arta dansului profesionist din România și din străinătate a fost adusă în atenția publicului. Acest lucru s-a realizat prin producții proprii, gale extraordinare, dans contemporan, neoclasic sau teatru-dans.
„Cu săli întotdeauna pline, Odeonul a deschis larg ușile către marele public, contribuind decisiv la dezvoltarea artei dansului în România”, spune Răzvan Mazilu. El va fi invitatul actriței Rodica Mandache în emisiunea ce se va difuza, așa cum spuneam, joi, de la ora 11,00. Discuția dintre cei doi poate fi urmărită atât pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon, cât și pe pagina de Facebook a Radio România Cultural, dar și pe canalul de YouTube al teatrului.
Eveniment mondial
După emisiune Teatrul Odeon se va alătura evenimentului online mondial. Se va prelua un material video creat de Institutul Internațional de Teatru care-l are în prim plan pe balerinul german Friedemann Vogel. Acesta a transmis și un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului.
„Totul începe cu mișcarea – un instinct pe care îl avem cu toții -, iar dansul este mișcare rafinată pentru a comunica. Tehnica impecabilă este importantă și impresionantă, însă esența este dată de ceea ce exprimă dansatorul prin mișcare.
Ca dansatori suntem constant în mișcare, tendința noastră fiind să creăm aceste momente de neuitat. Indiferent de genul de dans, este ceea ce fiecare dansator se străduiește să realizeze. Când, dintr-o dată însă, nu mai avem voie să interpretăm, cu teatrele închise și festivalurile anulate, lumile noastre se opresc. Fără contact fizic. Fără spectacole. Fără public spectator. Niciodată în istoria recentă, comunitatea dansului nu a fost atât de provocată colectiv să rămână motivată, să își găsească propriul raison d’être (n.r.: sensul de a fi).
Cu toate acestea, tocmai atunci când ni s-a luat ceva prețios, apreciem cu adevărat cât de vital este ceea ce facem și cât de mult înseamnă dansul pentru societate, în general. Dansatorii sunt adesea apreciați pentru performanța lor fizică, când, de fapt, suntem susținuți și mai mult de forța noastră mentală. Cred că această combinație unică de agilitate fizică și psihologică ne va ajuta să depășim, să ne reinventăm, să continuăm să dansăm și să inspirăm”, a fost mesajul scris de balerinul german Friedemann Vogel cu ocazia acestei zile.