Postul Paștelui se va încheia o dată cu această săptămână numită și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă câteva obiceiuri și tradiții românești de Paște.
În această săptămână principala activitate a oamenilor este curățenia generală. Locuințele trebuie să fie curate lună și bec. Se scoate totul la aerisit, se văruiesc pomii și casele, iar tot mobilierul este spălat și reparat, dacă e cazul. Muncile în câmp sunt permise în această săptămână, însă numai până miercuri. Din această zi bărbații trebuie să lucreze pe lângă casă, să-și ajute nevestele la treburi.
Un alt obicei are loc în Joia Mare. Fiecare familie pregătește un coș cu bunătăți care se duce la biserică pentru ca alimentele să fie sfințite și mai apoi împărțite în memoria celor decedați. Tot în Joia Mare se merge la cimitir pentru a face și acolo curățenie și pentru a înfrumuseța mormintele. Conform tradiției, în noaptea dinaintea Joii Mari sau în dimineața acestei zile se deschid mormintele și sufletele decedaților se întorc la casele lor. Pentru a-i întâmpina, oamenii aprindeau focuri în curți, în fața casei sau în cimitire crezându-se că astfel ei aveau posibilitatea de a se încălzi, scrie Creștin Ortodox.
Ce se servește la masa de Paște
Tot în Joia Mare gospodinele se ocupă de prepararea celor mai importante preparate coapte. Pasca este unul dintre cele mai reprezentative preparate ale acestei sărbători. Pentru ea se folosește cea mai bună făină din care se face un aluat care mai apoi este împletit din două sau trei sucituri. După ce crește, în mijlocul ei se pune brânză de vacă pregătită cu zahăr, ouă, stafide și alte ingrediente, iar deasupra se decorează cu alte împletituri din aluat.
Cojile de la ouăle care se foloseau nu erau aruncate. Ele se păstrau până în Sâmbăta Paștelui, iar atunci erau aruncate pe o apă curgătoare. Se spune că în acest fel găinile și puii erau păziți de uliu peste vară. De asemenea, se mai spune că în acest fel Blajinii, un popor mitic care trăia sub pământ, erau anunțați că se apropie cea mai mare sărbătoare a creștinilor.
Un alt obicei se respecta în Vinerea Mare, când oamenii se scăldau în ape curgătoare. Se credea că în acest fel vor fi sănătoși pe tot parcursul anului. Tot vineri gospodinele pregătesc majoritatea mâncărurilor și pun totul la punct. Totodată, se pregătesc hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paște. În următoarea zi, sâmbătă, gospodarii se ocupă de gătirea preparatelor de miel, cum este, spre exemplu, drobul sau friptura.
Fiind o săptămână plină de însemnătate, în fiecare zi credincioșii participă la slujbele care se țin la biserică. Aceste slujbe poartă numele de Denii și în fiecare zi au o altă semnificație. Mai multe despre Săptămâna Patimilor și despre semnificația fiecărei zile puteți afla de aici.