Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Vulturul harpie, cea mai puternică pasăre din lume
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre vulturul harpie, cea mai puternică pasăre din lume.
Harpiile sunt creaturi fantastice din mitologia greacă. Acestea aveau corpuri de femei și picioare și aripi de pasăre. Ați putea să vă imaginați că erau un fel de sirene, doar că în loc să trăiască în apă ele trăiau în aer.
Astăzi nu vorbim însă despre creaturi mitice, ci despre animale neobișnuite, și anume despre vulturul harpie, cea mai puternică pasăre din lume. Nu este greu să înțelegem de ce această maiestuoasă pasăre este denumită după o creatură mitică. Aspectul său este distinct, adică este foarte greu de confundat. Cele trei pene din vârful capului creează impresia că poartă mereu o coroană.
Au ghearele mai mari decât urșii grizzly
Asemenea majorității vulturilor, femelele vultur harpie sunt aproape de două ori mai mari ca masculii. Piciorul acestei păsări poate fi la fel de gros ca brațul unui bebeluș. De asemenea, ghearele pot atinge lungimi de până la 13 centimetri. Sunt mai mari decât cele ale urșilor grizzly. Cu siguranță nu ți-ai dori să fi atacat de un vultur harpie.
Habitatul vulturilor harpie se întinde din Mexic până în nordul Argentinei. Deși pare greu de crezut, având în vedere că anvergura aripilor este de doi metri, frumoasele păsări zboară cu o agilitate uluitoare prin păduri. Cuiburile și le fac, de obicei, în copaci de mătase, la o distanță de 27 – 43 de metri de sol.
Pentru construcția cuibului sunt folosite crengi foarte mari. Odată ce scheletul cuibului este finalizat, harpia mai adaugă vegetație moale și blană de animale pentru a-și face lăcașul cât mai confortabil. Diametrul cuibului poate să ajungă până la 1,5 metri lungime, adică diametrul unei piscine gonflabile pentru copii.
Zboară la viteze incredibile
Harpiile nu sunt animale lăudăroase și nici zgomotoase. Ele zboară liniștite prin pădure, încercând să risipească cât mai puțină energie în timp ce-și vânează prada. Totuși, odată ce pun ochii pe mâncare nimic nu le mai poate opri. Atingând viteze de până la 80 de kilometri pe oră, harpiile vânează maimuțe și leneși care pot cântări până la aproximativ 8 kilograme.
Harpiile au o vedere excelentă. Pot vedea obiecte mai mici de 2 centimetri de la 200 de metri distanță. Ba chiar mai mult, au și o răbdare incredibilă. Uneori pândesc prada și câte 23 de ore. Nimeni nu se așteaptă să fie urmărit atât de mult timp. Pe lângă maimuțe și leneși, harpiile se mai hrănesc și cu oposumi, porci spinoși, pui de căprioară, șerpi și iguane.
Au un singur partener toată viața
Harpiile sunt animale monogame, adică au un singur partener pe durata întregii vieți. Sunt, de asemenea, și niște părinți extrem de protectivi. Sunt în stare să-și dea viața pentru a-și proteja ouăle. Este și de înțeles, harpiile depun ouă o dată la 2 – 3 ani. De-a lungul vieții nu apucă să crească foarte mulți pui. Ambii părinți se ocupă de incubarea ouălor.
Ce este bizar este faptul că deși harpiile depun două ouă, doar unul supraviețuiește. De obicei, primul pui este îngrijit. Cel de-al doilea este lăsat de cele mai multe ori să moară. Acum poate vă întrebați de ce se mai obosește harpia să depună două ouă. Este simplu, cel de-al doilea pui reprezintă o variantă secundară în cazul în care primul pui nu supraviețuiește.
La naștere puii sunt complet albi. Abia la vârsta de trei ani ajung să arate ca un adult. Ambii părinți își hrănesc puiul până la vârsta de 10 luni, deși cel mic ar putea să se hrănească singur de la vârsta de 5 – 6 luni. După cele 10 luni, părinții încep să apară din ce în ce mai rar în cuib, forțând puiul să plece și să devină independent.
Sunt în pericol de dispariție
Faptul că este cea mai puternică pasăre din lume nu o ferește de pericolul dispariției. Fiecare vultur harpie are nevoie de o întreagă zonă unde să poată vâna. Acest lucru se datorează faptului că harpiile nu sunt păsări migratoare, ele rămân în aceeași locație toată viața. Defrișările, distrugerile cuiburilor și braconajul pun în pericol aceste minunate păsări, ele devenind tot mai rare. În prezent doar două grădini zoologice din Statele Unite se ocupă de creșterea vulturilor harpie și de eliberarea acestora în sălbăticie
Curiozități despre vulturul harpie
Vulturul harpie este animalul național din Panama.
Vulturul harpie trăiește până la 35 de ani în sălbăticie. În captivitate, aceștia au fost observați să trăiască mai mult.
Vânătoarea de harpii este un sport popular în America de Sud. Acest lucru a dus la dispariția completă a păsărilor în anumite zone.