Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre ce face un medic anatomo – patolog, sau, altfel spus, un medic specialist în anatomie patologică. Aflați mai multe despre o meserie în care vezi viața-n nuanțe de roz.
Flavia Baderca este medic specialist în anatomie patologică încă din 2006. De la ea am primit răspunsuri interesante care vă vor face să înțelegeți mai bine ce presupune această meserie. În primul rând, doamna doctor ne-a explicat ce înseamnă meseria de anatomo – patolog și de unde asocierea meseriei cu culoarea roz.
„Cred că cel mai bine e să te gândești că vezi viața-n roz. Totul în roz. Pentru că noi ne uităm la microscop la mici bucățele care se preiau în timpul operației din corpul omului. Facem asta ca să vedem dacă organul respectiv este bolnav sau nu și ce boală are. Nu putem pune direct la microscop pentru că nu am vedea nimic, ar fi niște nuanțe de gri. Și atunci, ca să putem să facem diferența între diversele componente ale organelor, facem niște colorații. Și colorația pe care o folosim cel mai des este o colorație care are doi coloranți. Unul se face roz, majoritatea, și unul, niște puncte albastre. Deci eu când mă uit la microscop, de cele mai multe ori, toată ziua văd viața-n roz. Văd totul colorat în roz, cu puncte albastre”, ne-a explicat medicul specialist Flavia Baderca.
Flavia Baderca știa de mică că vrea să devină medic. De foarte mică. „Aveam o străbunică, care era foarte bolnavă și eu tot timpul îi spuneam că lasă că o să fiu eu mare și o să-ți fac injecții. Mă fac medic și te vindec. N-am ajuns momentul să fiu eu medic și ea să mai trăiască, dar de atunci am vrut medic. Și foarte repede, undeva pe la începutul liceului, am știut că o să vreau să lucrez cu microscopul”, povestește ea.
Pe Flavia Baderca a atras-o faptul că e doar ea cu microscopul ei și nu e expusă la un stres atât de mare precum al celor care operează, spre exemplu. „Nu am suportat partea de sânge și de sală de operație. Nu m-am simțit în stare la chestia asta. Și ca atare mi s-a părut mai calm și mai retras eu cu microscopul meu și nu cu stresul sălii de operație. Dar și noi avem stresul nostru. Pentru că de la sala de operații te sună și te întreabă foarte des: ce am aici? cât de mare fac operația?”, ne explică Flavia Baderca.
Pentru a deveni specialist în anatomie patologică este nevoie de mulți ani de școală și de note mari. Flavia Baderca ne-a explicat pe larg ce trebuie să faci ca să devii un astfel de medic. „Prima dată să-ți iei bacalaureatul ca să poți să dai la facultate. Apoi este Facultatea de Medicină, care în România este șase ani. Apoi, după Facultatea de Medicină, este specialitatea. Se dă un alt examen care se cheamă examen de rezidențiat. Deci după ce îți iei licența la medicină dai un examen, un examen de rezidențiat. Examenul respectiv este pe toată țara, sunt subiecte unice pentru toți absolvenții de medicină.
După aceea poți să îți alegi. Se face un clasament după notă și în funcție de notă îți alegi specialitatea, în funcție de cât de sus ești pe lista respectivă. Dacă ești al cincilea ai mai multe variante. Că de obicei la numărul cinci nu se termină posibilitatea de alegere între specialități. Dacă ești mai jos rămâi cu specialitățile pe care nu le-au ales alți colegi de-ai tăi. Apoi se face specialitatea. Asta înseamnă cinci ani într-un spital universitar în care înveți de fapt. Te uiți la microscop și înveți despre bolile respective. Iei fiecare boală și o înveți la microscop. Cum arată ea la microscop. Ca ulterior să ști să pui diagnosticul. Apoi se dă un examen de specialitate și după asta ești medic anatomo – patolog specialist”, explică medicul.
Pe lângă școală multă, ca să devii medic anatomo – patolog, trebuie să fii o persoană atentă la detalii și să ai memorie vizuală. Multe boli se aseamănă foarte bine între ele, iar pentru a putea pune un diagnostic corect trebuie să poți observa detaliile care fac diferența. „Anatomo – patologul trebuie să aibă memorie vizuală. Și să ai spirit de observație. Să observi detalii, să-ți placă să observi detalii. Câteodată foarte mici diferențe sunt între boli și ele sunt tocmai detaliile pe care tu trebuie să le observi”, spune Flavia Baderca.
Una din întrebările care stau pe buzele multor persoane este dacă această meserie este una bănoasă. I-am adresat această întrebare și Flaviei Baderca. „Este. Nu pot să zic că nu este. De câțiva ani cred că în general medicii au o meserie bănoasă în România. Salariile sunt bune la medici”, spune ea. Cea mai mare bucurie a ei este atunci când peste câțiva ani se întâlnește cu pacienți care s-au vindecat și merg la ea pentru a-i mulțumi că tratamentul primit a dat roade. Și asta datorită faptului că ea a pus un diagnostic corect. „Cu cât sunt mai mulți ani de bine, cu atât sunt și eu mai fericită”, declară medicul.
Fiind de atâta timp în domeniu, Flavia Baderca și-a desfășurat activitatea și când tehnologia nu era atât de avansată. În discuția pe care am purtat-o ne-a explicat cât de importantă este ea în meseria de medic specialist în anatomie patologică. Pentru a afla răspunsul ei, precum și alte informații despre această meserie, vă invităm să urmăriți întregul interviu disponibil pe canalul nostru de YouTube și inserat mai jos. De asemenea, vă invităm să vizualizați o galerie de imagini în care Flavia Baderca a „descoperit” multe inimioare în timpul cercetărilor făcute la microscop.
[foogallery id=”33032″]