Oferta Muzeului Municipiului București pentru Școala Altfel 2021
În acest an Muzeul Municipiului București a pregătit mai multe tipuri de resurse digitale și ateliere online dedicate elevilor și cadrelor didactice. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă oferta Muzeului Municipiului București pentru Școala Altfel 2021.
Unul din atelierele la care sunt invitați copiii se numește „Apă, apă! Foc, Foc!”. „Acest atelier online inedit este susținut împreună cu Asociația Learning by Teaching și este despre cum au modelat apa și focul istoria orașului București. Pornind de la istoria Palatului Suțu, locul unde se țineau cele mai frumoase petreceri din Capitală la mijlocul secolului al XIX-lea, vom călători în timp, în Bucureștiul de odinioară”, informează muzeul.
„Descoperiri la microscop” este o serie interesantă de trei ateliere organizate de Artelier D împreună cu Muzeul Municipiului București. În cadrul acestora copiii vor călători prin laboratorul medicului și bacteriologului Victor Babeș, în centre de cercetare și chiar în corpul omenesc. De asemenea, cei mici vor afla care este impactul microbilor asupra vieții noastre și vor învăța cum să-și apere sănătatea.
Toate detaliile pentru înscrieri la cele două ateliere sunt disponibile aici.
Resurse digitale pentru cadrele didactice
Resursele digitale oferite de Muzeul Municipiului București sunt special concepute pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice. Ele pot fi folosite gratuit și nu necesită alt suport din partea unui educator muzeal sau o programare în prealabil.
Îndrăgitul autor Mihai Grăjdeanu îi invită pe copii în lumea benzilor desenate într-un mod cu totul inedit, prin intermediul a cinci tutoriale video. Rând pe rând prind viață obiecte special alese din patrimoniul Muzeului Municipiului București, care își spun povestea pe măsură ce capătă contur pe foaia de hârtie. Astfel, elevii pot deprinde tehnicile clasice de creare a personajelor și diferitelor tipuri de cadre, precum și noțiuni de bază pentru realizarea unei benzi desenate. Cele cinci episoade pot fi vizionate împreună cu elevii pe canalul dedicat Muzeului animat, aici.
O altă serie de episoade se numește „Povești și experimente la Muzeul Municipiului București”. Asociația Learning by Teaching împreună cu muzeul au creat 10 clipuri educative. Ele pornesc de la câte un obiect asociat unei cărți din literatura pentru copii. Tematicile sunt diverse, iar titlurile atrăgătoare: „Art și Max la Palatul Suțu”, „Cărțile micului geniu – Grecia antică la Muzeul George Severeanu”, „Cu toții au văzut o pisică în Colecțiile de Artă Ligia și Pompiliu Macovei”, „Ceva ce nu s-a mai văzut la Casa Filipescu Cesianu” sunt câteva dintre ele. Cele 10 episoade pot fi urmărite aici.
O altă propunere a muzeului poartă numele de „Colorează cu artă”. „Elevii pot descoperi câteva dintre cele mai năstrușnice opere de artă din colecțiile Muzeului Municipiului București, fiind provocați să experimenteze coloratul în format electronic, pentru aceasta putând folosi orice program de prelucrare a imaginilor pe calculator, tabletă sau telefon. Operele de artă pot fi de asemenea printate și colorate folosind tehnicile tradiționale”, informează muzeul. Planșele pentru colorat pot fi descărcate intrând aici.
Ghidaje virtuale
Muzeul Municipiului București pune la dispoziție și o serie de ghidaje virtuale, realizate de muzeografi:
Clipurile video ale acestor ghidaje pot fi urmărite dând click pe denumirea fiecărui muzeu: