IN TREND: cinci tendințe ciudate în modă de-a lungul istoriei
Moda se schimbă. Deja suntem obișnuiți ca în fiecare an să apară o nouă tendință care să ia planeta pe sus. Totuși, asta nu înseamnă că nu există și trenduri nemuritoare, mode care au rezistat de-a lungul anilor. Tendințele pe care urmează să vi le prezentăm cu siguranță nu fac parte din ultima categorie. Astăzi la rubrica IN TREND vorbim despre cinci tendințe ciudate care au existat de-a lungul istoriei modei.
Moda este o formă de artă care a evoluat mult de-a lungul timpului. Lucruri care cândva erau considerate superbe acum pot fi considerate hidoase sau invers, lucruri care cândva erau considerate complet lipsite de stil ar putea fi astăzi populare. Noi ne-am gândit să vorbim despre cinci tendințe ciudate de-a lungul istoriei modei care, cel mai probabil, nu vor redeveni populare prea curând.
Chopines
Dacă pantofii cu toc înalt vi se par greu de purtat stați să vedeți această pereche de pantofi. Chopines au fost extrem de populari în Veneția în secolele XVI – XVII. Acea talpă înaltă avea scopul de a le ajuta pe doamne să pășească pe străzile noroioase ale orașului. Totuși, la un moment dat această funcționalitate s-a transformat în modă. Faptul că te făceau să fii foarte înalt îți adăuga un aer de superioritate și de bogăție. Unele persoane au dus-o așa în extrem încât aveau nevoie de ajutorul altor persoane pentru a-și menține echilibrul.
Și acum, de ce sa nu ne amintim de Lady Gaga care, cu ani în urmă a etalat niște pantofi destul de asemănători!
Macaroni
Nu, nu este vorba despre macaroane cu brânză. Macaroni este numele unei mode extrem de ciudate de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Originară în Franța, moda a l fost lansată de tineri francezi care au dus moda italiană la extreme. Cel mai ciudat element al modei macaroni sunt acele peruci imense peste care erau așezate pălării foarte mici. Această diferență de mărime oferea însă o notă de ridicol modei. Pe lângă peruca imensă, tinerii mai purtau veste stridente, ciorapi deschiși la culoare și pantofi eleganți. Ba chiar mai mult, oamenii și-au creat chiar și propria limbă, o combinație ciudată între franceză, engleză și italiană.
Crinolinele
Cu siguranță ați văzut crinolinele în desenele animate. Femeile din secolul al XIX-lea purtau sub rochii schelete de lemn sau de fier. Acest schelet crea impresia unor rochii gigantice și ample. Cumva, ajutau la păstrarea distanței sociale de care am tot auzit în această pandemie! Dar atunci nu era vorba de COVID-19.
Deși ar părea doar o altă modă ciudată, crinolinele erau periculoase pentru cele ce le purtau. Au existat cazuri în care unele femei au fost luate pe sus de vânturi puternice. Sau alte cazuri în care unele femei nu au reușit să iasă din clădiri care erau în flăcări din cauza că nu încăpeau pe ușă. În anul 1863 mii de oameni au murit într-un incendiu dintr-o biserică din Santiago, Chile. Majoritatea acestora erau femei care nu au reușit să scape din cauza crinolinelor.
Rochiile legate
Probabil ați văzut cowboy în filmele western care leagă picioarele porcilor după ce i-au prins. Deși pare extrem de bizar, la începutul secolului XX a existat o modă inspirată din acest lucru. Pe atunci femeile trebuiau să fie grațioase și să facă pași mici. Cum s-au gândit bărbații să se asigure că ele vor respecta asta? Le-au legat picioarele. Conform Muzeului Metropolitan de Artă, prima fustă legată i-a aparținut designerului francez Paul Poiret. Acest trend nu a durat însă foarte mult. La sfârșitul anilor 1910 femeile au trecut la rochii de tip sirenă.
Dinți negri
În ziua de astăzi un zâmbet alb poate atrage atenția oricui. Nu tot timpul a fost așa. La începutul secolului al XVI-lea în Anglia zahărul nu se găsea aproape deloc. Abia la venirea Elizabetei I a început să fie accesibil, și, bineînțeles, la un preț mare. Cu toții știm ce face zahărul în cantități mari pentru dinți. Dinții negri erau văzuți atunci ca pe un semn de bogăție. Doar cei cu bani își permiteau să cumpere zahăr și să aibă dinții cariați. Din această cauză unele femei își înnegreau din adins dinții pentru a arăta că își permit să cumpere zahăr.