În fiecare an în ziua de 22 aprilie, sărbătorim Ziua Internațională a Pământului. Aflați în continuare când a fost celebrată pentru prima dată planeta noastră și ce planuri au liderii lumii pentru a o proteja pe viitor.
Ziua Internațională a Pământului este sărbătorită în fiecare an pe data de 22 aprilie. Această zi este o oportunitate de a vorbi despre mediul înconjurător, sau, mai bine zis, despre casa tuturor.
A fost sărbătorită pentru prima dată în 1970
Această zi marchează nașterea mișcărilor ecologiste din anul 1970, a mișcărilor care luptă împotriva poluării. În fiecare an, ziua de 22 aprilie ne amintește că trebuie să protejăm mediul înconjurător. Doar așa putem să facem planeta un loc mai bun pentru generațiile viitoare.
Ziua Internațională a Pământului a fost propusă pentru prima dată în anul 1969 la o conferință UNESCO din San Francisco, Statele Unite. Activistul pentru pace John McConnel a propus o zi în care să onorăm Pământul și ideea de pace.
Această idee a fost aplicată pentru prima dată pe 21 martie, 1970, în prima zi de primăvară din emisfera nordică. O lună mai târziu, senatorul american Gaylord Nelson a propus ca acest eveniment să aibă loc pe 22 aprilie și să fie o activitate națională de educare a populației în domeniul ecologiei. Acesta l-a angajat pe tânărul activist Denis Hayes pentru a coordona la nivel național proiectul.
Mai mult de 20 de milioane de oameni au ieșit pe străzi. Prima Zi Internațională a Pământului a fost un succes. Chiar și în ziua de astăzi, acel eveniment rămâne cel mai mare protest din istoria omenirii.
În anul 1990 Denis Hayes a extins acest eveniment și în alte țări. Acesta a organizat evenimente în 141 de țări diferite. În anul 2016, 122 de țări au semnat Acordul de la Paris, un tratat care are ca scop protejarea mediului înconjurător.
Ce planuri de viitor au liderii lumii
În acest moment marile probleme ridicate de poluarea au legătură cu plasticul și emisiile de carbon. Plasticul este prezent peste tot, de la ambalaje, la ustensile și la multe alte obiecte. Anual sunt produse peste 300 de milioane de tone de plastic pe glob. Nu e de mirare că este una dintre principalele surse de poluare. În oceane există cel puțin 8 milioane de tone de plastic care pun în pericol viața animalelor marine. Plasticul reprezintă 80% din deșeurile găsite în ape.
A doua sursă principală de poluare sunt emisiile de carbon. Această problemă s-a înrăutățit drastic în ultimele decenii. În 1950 planeta emitea puțin peste 5 miliarde de tone de dioxid de carbon, adică jumătate din cât emite în prezent numai China. În anul 1990, planeta emitea 22 de miliarde de tone. Emisiile au tot crescut iar acum, în prezent, noi oamenii emitem 36 de miliarde de tone în fiecare an. Deși creșterea numărului de emisii a încetinit în ultimii ani, suntem departe de a o opri complet.
În acest an președintele american Joe Biden va găzdui 40 de lideri mondial la un summit virtual. Tema principală este creșterea emisiilor de carbon din Asia. Statele Unite ar putea prezenta un nou angajament cu privire la emisiile de carbon. Țelul va fi înjumătățirea acestora până în 2030.
În Europa, liderii Uniunii au ajuns miercuri, 21 aprilie, la un acord. Blocul comunitar va deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.