Folosirea telefonului când traversăm strada ar putea deveni interzisă. Un proiect de lege prevede asta
Folosirea telefonului mobil când traversăm strada ar putea deveni interzisă. Un proiect de lege publicat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prevede asta. Dacă va fi aprobat, cei care vor sta pe telefon în timp ce trec strada vor fi amendați. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
MAI a constatat că un procent semnificativ din numărul de accidente rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic. O categorie vulnerabilă sunt chiar pietonii, a căror comportament imprudent poate crește numărul de decese rezultate din accidente de circulație.
„Cu titlu de exemplu, menționăm că, în perioada 01.01.2019 – 15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane. Toate aceste persoane având calitatea de pietoni”, se arată în proiectul de lege publicat de Ministerul Afacerilor Interne.
Plecând de la aceste date MAI consideră că este necesară îmbunătățirea legislației rutiere. Conform legii în vigoare traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate. Unde nu există astfel de marcaje traversarea se face pe la colțul străzii. Asta numai după ce se asigură că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.
Telefonul, o reală problemă
Deși legea spune că trebuie să ne asigurăm în momentul în care trecem strada, nu toată lumea o face cum ar trebui. Unul din „vinovați” este chiar telefonul mobil. Deseori observăm cum pietonii fie butonează telefonul în timp ce trec strada, fie vorbesc la telefon, fie ascultă muzică în căști. Toate acestea distrag atenția, iar asta poate duce la producerea unui accident.
„Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public. Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.
În contextul necesității existenței acestei asigurări, pentru o mai bună previzibilitate a ceea ce înseamnă prudență în traversarea drumului public în trafic, prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public.
De altfel, o astfel de interdicție există deja, însă numai în ceea ce privește conducătorii de vehicule, acestora fiindu-le interzis a efectua activități de natura a le distrage atenția de la conducere, precum și de a folosi telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice”, se mai arată în proiectul de lege disponibil integral aici.
Dicționar
Prudență: însușirea de a fi prudent; prevedere, precauție, circumspecție;
Interdicție: prevedere legală prin care se interzice săvârșirea anumitor fapte sau acte;